10/09/13 21:36
(http://e-vestnik.bg/)

Гръцко-израелското сътрудничество - желано и от САЩ

Сътрудничеството между Гърция и Израел се издига на по-високо ниво с визитата на гръцкия премиер Андонис Самарас в тази страна и придобива конкретни измерения, в рамките на които ще се развиват двустранните отношения и ще обхващат един по-широк спектър, където приоритет ще е не само енергетиката, но и други сектори.

Първата среща на междуправителствения съвет на двете страни идва като завършек на един стратегически избор от страна на Атина, чиято цел е извличане на икономически и геополитически дивиденти.

Въпросното събитие премина през един неоправдано голям период от време, като се започне от решението на гръцкия премиер Константинос Мицотакис в чийто кабинет Андонис Самарас бе външен министър да признае държавата Израел, и се стигне до инициативата на Георгиос Папандреу през 2010 г. за тясно сътрудничество, което бе подкрепено и днес се насърчава на един следващ етап от премиера Самарас.

Повече от ясно е, че става въпрос за междупартийно решение на двете политически сили Нова демокрация и ПАСОК. В този смисъл неотдавнашната критика на опозиционната лява партия СИРИЗА е по-скоро несполучлива, тъй като това решение обслужва националните интереси на страната.

Както каза и израелският посланик в Атина Арие Мекел, който бе в Ерусалим на срещата на премиерите и делегациите на Гърция и Израел, тя има “особено значение” и то е колкото символично, толкова и съществено.

“Символично, защото официализира новите издигнати на по-високо ниво стратегическите връзки между Гърция и Израел, изграждано през последните три години, но и съществено, тъй като в рамките на тази визита бяха подписани десет споразумения от компетентните министри на двете страни”.

Израелският посланик добави още, че “сътрудничеството ни с Гърция в сектори, като енергетиката, е знак за видими резултати, произтичащи от нашите връзки”.

Очевидно е, че позитивните оценки не са отражение на горещото желание на Атина или на Никозия, ненамерили ответен отзвук в Израел. Нещо повече. Очакванията на двете страни съвпадат и те имат пълната подкрепа на политическите, но и на мощните икономически властови центрове в САЩ. При това участието на американски компании в оползотворяването на газовите находища от страна на Кипър цели точно това.

От тази гледна точка, не буди изненада съобщението, издадено от американския еврейски комитет, в което се говори за “потвърждаване на растящото взаимодействие между двете страни”.

В него Гърция и Израел са представени като “мощни демократични държави, които са естествени съюзници” и се преценява, че сътрудничеството между тях ще бъде от полза не само за Гърция и Израел, но и за целия регион”.

Впрочем на разговорите във Вашингтон и Ню Йорк по време на неотдавнашното си посещение Самарас получи насърчение от американска страна за задълбочаване на отношенията с Израел.

Високопоставен политически фактор го насърчи дори да развива още по-тесни лични връзки с израелския си колега. “Говорете си в единствено число”, тъй като ще си сътрудничете много тясно в следващите години, казал той.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване