10/09/13 21:37
(http://e-vestnik.bg/)

Илхам Алиев - диктаторът милиардер

Франс прес

Илхам Алиев. Снимка: официален сайт

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев, 10 години след като пое поста от баща си Гейдар, управлява твърдо, но прагматично богатата на енергийни ресурси кавказка страна.

51-годишният Илхам Алиев дойде на власт през октомври 2003 г., два месеца преди кончината на баща му Гейдар Алиев, който бе президент от 1993 г.

Той бе преизбран през 2008 г. с 89 процента от гласовете, а допитванията му обещаваха ново преизбиране и трети мандат още на първия тур с над 80 процента подкрепа в избирателните нагласи.

Поддръжниците му заявяват, че той и баща му са съумели да превърнат тази бивша съветска кавказка република в ухажван от Европа процъфтяващ производител на енергийни ресурси.

Критиците обаче подчертават, че бащата и синът са постигнали това чрез смазване на всякакво инакомислие и са използвали властта си, за да натрупат богатство, което според някои се измерва в милиарди долари.

Доминацията на семейство Алиеви в Азербайджан всъщност е започнала далеч преди 90-те години. “Азербайджан бе под властта на Гейдар Алиев поне половин век”, отбелязва Томас де Ваал от Центъра Карнеги.

Гейдар Алиев е в редиците на властта още през съветско време. Той изкачва стълбицата в КГБ и става негов местен шеф. От 1969 до 1982 г. е лидер на Азербайджанската комунистическа партия преди да стане член на съветското Политбюро, ръководния орган на СССР.

Гейдар Алиев съумява да маневрира така, че да си върне властта две години след независимостта от 1991 г. Когато почина през 2003 г., наблюдателите смятаха, че младият му син с репутация на гуляйджия и любител на казина, е зле подготвен да управлява.

Обаче с милиардите долари от петрола Илхам Алиев успя да се възползва от силния икономически растеж и да следва прагматична линия между руския голям съсед и западняците.

Той същевременно сурово потисна всякакво инакомислие. “Целта му изглежда е политическа среда без никаква конкуренция на династията Алиеви”, се казва в една от разкритите от Уикилийкс западни дипломатически грами.

Илхам Алиев е роден на 24 декември 1961 г. Говори свободно английски, френски и руски. Завършил е престижния Московски институт по международни отношения и е преподавал там от 1985 до 1990 г.

Женен е за известната офталмоложка Мехрибан, която от 2005 г. е народен представител и непрестанно се появява по телевизията. Мехрибан Алиева идва от влиятелния род Пашаеви, за който се смята, че контролира собствена финансова империя. Тя е смятана от някои за възможен приемник на мъжа си във властта.

Богатството на семейство Алиеви е тема, която е трудно да се обсъжда открито в Азербайджан.

При разследвания са открити следи от офшорни дружества, а според журналистката Хадиджа Исмаилова, Алиеви контролират значителна част от банковия, строителния и телекомуникационния сектор. “Трудно е да се оцени общата стойност на богатството им. Но смятам, че не става дума за милиони”, заяви Исмаилова.

След разследванията на тази журналистка, в интернет се появиха сексуални видеоклипове с нейно участие. Властите отхвърлиха всякаква отговорност за клиповете и отрекоха семейство Алиеви да е забогатяло незаконно.

През 2010 г. в. “Вашингтон пост” откри недвижими имоти на стойност 75 милиона долара в Дубай на името на сина на президента Гейдар и на сестрите му Арзу и Лейла.

БТА

Публикувана на 10/09/13 21:37 http://e-vestnik.bg/18847/ilham-aliev-diktatorat-miliarder/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване