10/09/13 07:28
(http://e-vestnik.bg/)

Илхам Алиев - династията остава на власт в Баку

Азербайджанският лидер със сигурност ще задържи властта след президентските избори, но проблемите в страната остават

Ройтерс

Дмитрий Медведев с президентите на Азербайджан Илхам Алиев и на Армения Серж Саркисян. Снимка: официален сайт

Луксозни коли минават по булевард “Ойлман” покрай петзвездни хотели и скъпи бутици в столицата на Азербайджан, чийто президент Илхам Алиев със сигурност ще бъде преизбран на изборите в сряда.

Въпреки че жителите на тесните апартаменти в сивите жилищни блокове от съветско време в покрайнините на Баку вероятно се чувстват изключени от петролния бум, който преобрази по-елегантните части на града, опоненти на 51-годишния Алиев казват, че контролът над инакомислещите им дава твърде малки шансове да му попречат да спечели трети петгодишен мандат.

Това ще удължи династичното управление, с което той и баща му, бившият комунистически лидер Гейдар Алиев, ръководят преобладаващо мюсюлманската страна от 1969 г., без периода между 1982 и 1993 г. Илхам Алиев води убедително в проучванията на избирателните нагласи.

Разположен между Иран и Русия, Азербайджан е жизненоважен енергиен доставчик на Европа и транзитен път за американските войски в Афганистан. Според критици това кара Запада да си затваря очите пред ограничаването на свободите откакто Илхам Алиев дойде на власт през 2003 г.

Новото поколение интернет потребители, вдъхновени от въстанията на Арабската пролет, не виждат шансове Алиев да загуби поста си тази седмица, но се натрупват проблеми, на които той ще трябва да обърне внимание в следващия си мандат и интернет потребителите се надяват те някой ден да доведат до свалянето му.

Докато добивът на петрол расте, се увеличава и недоволството от пропастта между богати и бедни и се изостря напрежението със съседна Армения по териториален спор, който предизвика война през 90-те години.

“Не вярвам, че тези избори ще доведат до промяна в страната, защото в Азербайджан няма истински избори”, каза критичният към властите 30-годишен блогър Аднан Хаджизаде, докато пие джинджифилов чай в препълнено кафене в Баку.

“Това правителство е в най-силната си позиция в момента, но ако настъпи голяма социална катастрофа, независимо дали война или свършване на природните суровини в страната, това ще е сериозен проблем за тях”, каза той.

Хаджизаде и друг блогър - Емин Милли, бяха арестувани по обвинение в сбиване в ресторант в Баку. Според техни поддръжници те са били жертва на непредизвикано нападение и са били пратени в ареста като предупреждение към другите, след като Хаджизаде организира мнима пресконференция, облечен като магаре, за да се подиграе на властите.

“Ще ми се да вярвам, че сме вдъхновили други хора”, каза той.

На протестите, предизвикани от спечелването на изборите през 2008 г. от Алиев с близо 90 процента от гласовете, бързо бе сложен край.

През последните три години обаче се увеличиха опозиционните митинги въпреки заплахата от задържане от полицията, която обикновено бързо разпръсква протестите. Миналия месец на митинг в Баку хиляди хора поискаха оставката на Алиев.

Десетки опоненти на Алиев са били арестувани тази година, с което броят на политическите затворници е нараснал повече от двойно до 142 души, заяви азербайджанският Клуб за човешки права. Властите също така са увеличили глобата за участие в неразрешени обществени прояви.

Редакторът на вестник Хилал Мамедов бе арестуван през юни 2012 г. и осъден на пет години затвор този месец за държавна измяна, притежание на наркотици и “подклаждане на национален конфликт” в дело, което адвокатите му определиха като абсурдно.

Макар че опозицията за пръв път се е обединила зад един-единствен кандидат, Джамил Хасанли, той не ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване