10/09/13 09:13
(http://offnews.bg)

Миков: Бежанците страдат, защото службите ни не работят

Бежанци

Българските служби, чиято работа касае бежанците на територията на България, не си вършат работата, макар че получават средства от държавния бюджет за целта. Българското общество не е достатъчно ангажирано с проблемите на сирийските бежанци.

Това заяви в обръщение към парламента председателят на Народното събрание Михаил Миков. Думите му бяха част от дебат по проекторешение, внесено от “Атака”, за недопускане на имигранти от Близкия Изток, включително и бежанци от Сирия. Впоследствие единствено националистите подкрепиха собственото си предложение.

Председателят на парламента Миков  изрази остра критика към работата на службите, които се занимават с престоя на бежанците у нас:

Много е лесно да спазваш Конвенцията за бежанците, когато в България няма бежанци, да назначаваш служители в агенции, когато няма миграционен натиск върху страната, и много е трудно да накараш тази система да си върши работата за това, за което е назначена.

От парламента трябва да прозвучи ясното послание – до последния служител на Агенцията по бежанците, службите по миграция и други структури, които години наред получават средства от държавния бюджет. Трябва да започнат да си вършат работата, защото политическите разговори са едно, а работата е друго.

Според председателя на парламента идеята за затварянето на границите е недопустима. Той изтъкна, че България неведнъж през годините е доказвала, че е в състояние да помогне на имигранти в нужда. Според него обаче за целта трябва да се ангажира вниманието на по-широка част от обществото:

Големият въпрос, който днес се поставя, е имали България като страна капацитет да се справи с това предизвикателство – 6000 души. Има ли? Или трябва да кажем, че нямаме капацитет, че не бива да имаме големи очаквания за възможностите на България, която е приела арменците и други бежанци и се е справяла без служби по миграция, без служби за бежанците, без държавен бюджет. Онази държава е могла да се справи. Аз смятам и това е въпрос на всички политически сили, че България сега може да се справи много по-добре. Как? Като политиците излъчат еднакви послания към гражданите, като ангажираме с този въпрос много повече български граждани и отговорни амдинистрации. България има 264 общини, не може ли всяка община да приеме по едно или две семейства с малки деца?

Статията "Миков: Бежанците страдат, защото службите ни не работят" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване