10/10/13 08:53
(http://www.klassa.bg/)

Оланд: Защо крайнодесните в Европа набират сила

Населението на Европа застарява и се бои от упадъка и исляма - тези фактори, а не само икономическата криза, обясняват покачването на популярността на крайната десница в Европа, включително във Франция, заявява френският президент Франсоа Оланд в интервюта за белгийските вестници "Соар" и "Стандарт". 

"Национализмът се зароди преди две десетилетия и се дължи на липсата на колективна динамика и перспектива. Към това се прибавя страхът от упадъка, защото някои страни изживяват болезнено сблъсъка с глобализацията. 

Пък и, да си го кажем честно, Европа е свързвана, неоснователно, с отварянето на границите и следователно с имиграцията", казва Оланд. 

"Популизмът се подхранва и от отношението към исляма, тревогите на работниците от индустриалните преструктурирания, страха на мнозина от засилването на позициите на икономиките във възход, консервативните настроения, свързани отчасти със застаряването на населението. Ксенофобията свършва останалото", отбелязва френският президент. 

Основната крайнодясна партия във Франция - Националният фронт, води в проучванията на избирателните нагласи за изборите на Европейски парламент през 2014 г. с 24% подкрепа, сочи публикувано допитване на института Ифоп за в. "Нувел обсерватьор". 

Главната дясна партия Съюз за народно движение (СНД) получава 22% подкрепа, а управляващите социалисти - 19%. Анкетирани са 1893 души. 

"За пръв път в допитване за избори с национален характер Националният фронт изпреварва осезаемо и СНД, и Социалистическата партия", отбелязва Ифоп. 

На европейските избори от 2009 г. Националният фронт получи 6,34% от гласовете. 

В друго допитване, извършено от LH2 също за "Нувел обсерватьор" 24% от анкетираните са готови да гласуват за Националния фронт на френските местни избори през март, предаде ДПА. 

69% от анкетираните 964 души заявяват, че нямат намерение да гласуват за Националния фронт, а 7% не дават отговор. В това допитване не се измерва подкрепата за никоя друга партия.

БТА    

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване