10/10/13 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Президентски избори в Азербайджан: защо Алиев е изгоден за Москва

Би Би Си

Владимир Путин и Илхан Алиев. Снимка: официален сайт

Азербайджан гласува в сряда за президент. Регистрирани са 10 кандидати; документи бяха подали още 11. Според експерти обаче резултатът от вота в “страната на огньовете” е по-предсказуем дори от изборите в Русия - сегашният държавен глава Илхам Алиев (52 г.) е преизбран за нов петгодишен мандат.

***

Щом ръководството си остава същото, не се очертават и принципни промени в отношенията с Русия. Външната политика на Баку ще е все тъй независима и многовекторна, смятат експертите.

“Сериозни промени няма да има. Руско-азербайджанските отношения ще запазят досегашното си равнище”, заяви за руската редакция на Би Би Си Максим Шевченко, шеф на Центъра за стратегически изследвания на религията и политиката в съвременния свят.

В предизборната кампания обаче все пак се прокрадна един вид интрига, свързана с Русия.

Интригата, приключила с едно нищо

“Щом бе създаден Съюзът на азербайджанските организации в Русия, спечелил бързо прякора “Съюз на милиардерите”, и щом бе излъчен като опозиционен кандидат живеещият в Москва киносценарист Рустам Ибрагимбеков, тясно свързан с руския елит и творческата интелигенция, някои сметнаха, че Русия си е поставила за цел да смени властта в Азербайджан. През август обаче Владимир Путин посети Баку и сложи край на тези спекулации”, посочва азербайджанският политолог Рашад Ширинов, говорил пред Би Би Си.

“В навечерието на визитата азербайджански депутати и журналисти споменаваха - кой с надежда, кой с тревога, че Илхам Алиев може да плати за подкрепата от Москва с обещание да влезем в Евразийския съюз. Но се разбра, че не е така”, додава експертът.

Аналитиците не виждат особени причини за всичкия шум около “кандидата на Москва”.

“Ибрагимбеков бе интересна фигура, привлекателна за някои слоеве, например за рускоезичната интелигенция в Баку, имаше привърженици и в самата власт, но никоя партия и никоя личност не могат засега да разклатят сериозно системата”, казва Рашад Ширинов.

Владимир Путин вероятно трезво е преценил, че Ибрагимбеков тъй и тъй няма да спечели, затова е решил да не си разваля отношенията с Илхам Алиев.

“Алиев е доста удобен партньор за Путин: конструктивен, предсказуем, следвал е в Москва, където живее и дъщеря му. Няма лични или идеологически причини за лоши чувства. Москва не е луда, та да прави конфликт от едното нищо”, коментира Максим Шевченко.

Експертът не изключва издигането на Ибрагимбеков да е било подсторено не от Москва, а от Баку.

“Може да е било пиар ход за заблуда на опозицията. И свалянето на основния й кандидат от надпреварата в последния момент цели да я дезорганизира и да й отнеме волята”, обяснява той.

Ограничените възможности

Според наблюдатели е силно преувеличено да се твърди, че Русия и лично Владимир Путин имат огромно влияние в Азербайджан.

“Съветската носталгия и съответното топло отношение към Русия са присъщи на по-възрастните. Младежта, предприемачите и интелигенцията са настроени неутрално или са ориентирани към Запада. Като цяло доминират нагласите в полза на суверенитета и независимата външна политика”, отбелязва Рашад Ширинов.

Мнението за силно влияние на Русия “е обидно за азербайджанския народ и крайно далеч от реалното положение. Цялата история на връзките между Русия и постсъветските страни не познава случай Кремъл да посочи с пръст и някой някъде да бъде избран”, изтъква Максим Шевченко.

По думите му Русия безспорно притежава лостове за влияние върху Азербайджан и много други постсъветски държави, но има и кръвен интерес да развива с тях нормални връзки.

“Азербайджан е най-голямата страна в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване