10/11/13 14:28
(http://www.klassa.bg/)

Граждани: Искаме си земите в резиденция "Бояна"

 Ние си искаме земите в резиденция "Бояна", нека нашите документи за собственост да бъдат признати, заяви Светла Ваташка, председател на Граждански инициативен комитет "За Бояна", предаде репортер на БГНЕС.

 

Десетки граждани от години алармират, че не могат да вземат земеделските си земи, въпреки че имат документи за собственост. Проблемът им придоби по-големи мащаби, когато правителството на Бойко Борисов през 2011 година взе решение да предостави на Българския футболен съюз 61 дка от резиденция "Бояна" за изграждането на тренировъчна база за националите по футбол. От инициативния комитет съобщиха днес, че вече се търси решение на техния проблем.

Със заповед, подписана от директора на дирекция "Правителствена канцелария" Веселин Даков от 4 октомври е създадена работна група, която има задача да направи пълен правен и градоустройствен статут на сградите и земите, включени в терена на комплекс "Бояна" към Министерски съвет. Работната група трябва да предостави на министър-председателя варианти на решения въз основа на направения анализ във връзка с реституционните искания на сдружение "Граждански инициативен комитет квартал Бояна – кв.54А".

Работната група има време за работа до 30 юни 2014 година.

Председател на комисията е областния управител на област София Росен Малинов, в нея участват представители на всички министерства и двама представители на инициативен комитет "За Бояна". В работната група участва и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Собствениците на земеделски земи обаче са категорични, че ще продължават да настояват земите им да бъдат върнати. Държавата не може да граби, подчерта Светла Ваташка.

Няма съмнение, че тези имоти са наши, моята фамилия има документ, с който сме признати за собственици на един имот, но той не ни се възстановява, водим дело, което още продължава, когато искаме от общината да ни се върнат имотите, на нас ни се посочва акт, с който те са одържавени, но тази земя никога не е отчуждавана, коментира Петър Панков. На 24 октомври представители на инициативния комитет ще имат среща с представители на ЕК в София, за да обсъдят причините за проблемите си. /БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване