10/12/13 11:52
(http://www.klassa.bg/)

Една единствена здравна каса е вредна за здравеопазването

Продължаваме да твърдим че една единствена здравна каса в момента е вредна за здравеопазването. Това заяви пред журналисти председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване Нигяр Джафер, предаде БТА.

Според Джафер здравноосигурителният модел трябва да се промени така, че да има повече от един играч на пазара.

"България има нужда от трансформиране на здравноосигурителния модел в такъв, който да доведе до повече от един играч на пазара, без да има сътресения в системата и без ситуации, в които пациенти да остават без лечение, а лекари - без заплати", аргуменира се тя.

Позицията на ДПС е, че трябва да има "повече конкуриращи се помежду си финансови фондове, които биха довели до прозрачност, конкуренция и по-добър контрол".

"Очакваме публично експертно и политическо обсъждане на здравен модел, който е най-подходящ за страната", отбеляза Нигяр Дажафер. Тя каза, че моделът, представен от министъра на здравеопазването Таня Андреева, е един от вариантите.

"Най-крайният модел, който би могъл да промени досегашния солидарен модел на здравно осигуряване, е да се премине към това всеки да внася в лична сметка своите вноски", смята Джафер. Тя отбеляза, че според много европейски проучвания българският пациент се оказва най-доплащащият за лекарства и медицински изделия, дори да е здравноосигурен.

 

БТА


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване