10/13/13 21:42
(http://e-vestnik.bg/)

Западът трябва да бъде гъвкав в отношенията с Иран

в. Дейли телеграф

С дипломацията си, откакто встъпи в длъжност, иранският президент Рохани прави достатъчно, за да намекне, че след осем мрачни години юздите на управлението отново са в ръцете на хора, с които Западът може да върши работа. Не би било неподходящо, ако направим сравнение с положението през 1985 г., когато Михаил Горбачов пое ръководството на Съветския съюз. Най-добре обаче иранските доброжелатели на Рохани да не чуват това, макар че и те са наясно, че много руснаци сега са скептични към Горбачов и неговата политика.

Президентът Обама от своя страна показва, че разбира, че е дошъл момент, предлагащ удобна възможност. Ако бъде договорено уреждане на спора за ядрената програма на Иран, това би премахнало натиска за използване на сила за унищожаване на ядрените съоръжения заедно с непредвидимите последици, които би предизвикало то.

Най-простият начин за договаряне на решение, когато започнат преговорите в Женева във вторник, би бил да се разчита на основните положения в Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО) и на способността на новото правителство на Рохани да прецени кое е от най-голям интерес за Иран. ДНЯО позволява на Иран да използва ядрени технологии за мирни цели в замяна на обвързващ ангажимент да не се сдобива с ядрени оръжия и да допуска международни инспектори да правят чести проверки на неговите съоръжения.

Що се отнася до преценяването на националния интерес, Рохани и външният му министър Джавад Зариф имат опит. Те водиха преговори с Великобритания през 2003 г., когато Великобритания, Франция и Германия убедиха Иран да спре обогатяването на уран за две години и да сътрудничи на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). От личния ми опит като постоянен представител на Великобритания в МААЕ мога уверено да кажа, че те притежават проницателност.

В този случай интересът на Иран натежава в полза на неразработването на ядрени оръжия. Той вече няма нужда от ядрени оръжия като възпиращо средство, след като Саддам Хюсеин и неговите ядрени амбиции са като Ниневия и Тир, т. е. вече не съществуват. Иран не може да си позволи икономическите и хуманитарните последици от прекрачването на границата, разделяща ядрена програма с мирен характер от такава с военни цели. Неговата сигурност може да бъде подкопана от стъпка, която предизвика един от арабските му съседи да създаде атомна бомба.

Искам обаче да изтъкна още едно съображение. Рохани показа през 2003 г. и отново миналия месец в изявлението си пред Общото събрание на ООН, че съвсем не му е безразлично какво мисли светът за Иран. Той би трябвало да знае, че ако Иран иска да бъде разглеждан като уважаван участник в международен ред, почиващ на върховенството на закона, неговата страна трябва да остане “държава без ядрено оръжие” съгласно ДНЯО, каквито са още 185 държави.

През Студената война, когато дълбокото недоверие между САЩ и Съветския съюз не попречи на сключването на редица споразумения за контрол върху въоръженията, най-ефикасната гаранция, че и двете страни биха удържали на думата си, се оказа националният интерес, подкрепен от строги проверки. Но няма изгледи САЩ и техните съюзници да се задоволят със споразумение, което Иран няма или почти няма интерес да наруши. Те ще искат практически доказателства, а не просто обещания, че Иран няма намерение да произвежда високо обогатения уран или плутоний, необходим за ядрено оръжие. За щастие Рохани може би е готов да преговаря с тях за това.

Каква форма може да приемат ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване