10/13/13 21:41
(http://e-vestnik.bg/)

Коалиция с левицата може да остави Доналд Туск на власт в Полша

Кристиан Лоу
Ройтерс

Полският премиер Доналд Туск и лявата опозиция може да съставят коалиция след следващите избори, казват високопоставени членове на двете партии. Такова споразумение би оставило Туск на власт и би предопределило графика за присъединяване на Полша към еврозоната.

Обвързаност между тези партии - или техните предшественици в раздробеното политическо пространство в Полша - никога досега не е имала почва заради прекалено големите идеологически разлики. Този път хора от двете страни казват, че различията намаляват.

След шестте години на власт партията на Туск “Гражданска платформа” (ГП) изостава в социологическите анкети от консервативната “Право и справедливост” (ПиС) и страда заради краткотрайното забавяне на икономическия растеж и усещането у някои избиратели, че администрацията се лута. Проучванията на общественото мнение сочат, че ПиС няма да има достатъчно депутати за съставянето на самостоятелно правителство, а от другите големи партии заявяват, че не възнамеряват да влязат в коалиция с нея.

При това положение “Съюзът на демократичната левица” (СДЛ) би бил спасително въже за Туск, ако влезе с него в коалиция, която ще има мнозинство в парламента и така десноцентристката ГП да остане на власт. Но тази подкрепа ще има известна цена: СДЛ на реформираните бивши комунисти ще се коалира с Туск само ако той се откаже от някои от своите либерални идеи в икономиката и се ангажира с пътна карта за присъединяване към единната европейска валута.

Все още има много неизвестни около облика на следващото правителство. Въпреки това перспективата за алианс СДЛ-ГП е вероятна - за да бъдат успокоени пазарите, които са нервни заради опасността Туск да предаде властта на консервативната опозиция. “Има малка вероятност ГП да победи безапелационно, така че ще трябва да търси коалиционен партньор. Ето къде се явява СДЛ. Фактически те няма да имат много избор”, казва Ивона Якубовска-Браницка, професор във Варшавския университет.

В интервю за Ройтерс миналия месец лидерът на СДЛ Лешек Милер каза, че ще обмисли съставянето на коалиционно правителство с ГП, стига двете партии да са споразумеят за съвместна политика. Високопоставен депутат от ГП, пожелал анонимност, каза, че партията търси, измежду другите варианти, възможност за коалиция със СДЛ, особено в случай че ГП се класира втора на следващите избори. Депутатът каза, че решението на СДЛ да подкрепи реформата в пенсионната система (срещу която имаше яростна съпротива), е знак, че партията става по-конструктивна.

ДОПИРНИ ТОЧКИ

Туск заяви, че следващите избори може да се състоят по-рано от предвиденото, ако правителството му загуби мнозинството си в парламента, което много изтъня след бягството на няколко депутати. В интервюто Милер признава, че договарянето на коалиция с партията на Туск няма да бъде лесна работа. Но добавя: “Най-лесната част ще бъде да се споразумеем по въпросите за европейската интеграция”.

Той изразява съжаление, че Туск не е направил график за влизане в еврозоната. По думите му Полша е готова да се присъедини, въпреки че вероятно ще трябва да изчака по политически причини за след 2019 г. “Трябва да имаме пътна карта за приемане на еврото” казва Милер, който като като премиер от 2001 до 2004 г. изведе Полша до членство в ЕС.

Преди започналата през 2009 г. дългова криза в еврозоната полските правителства - вкл. това на Милер - последователно определяха дати за присъединяване към еврото, но като ги отместваха с години. Туск отказа да дава нова дата.

По икономическата политика Милер, който навремето е бил високопоставен представител на компартията, казва, че неговата партия ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване