10/15/13 15:45
(http://www.klassa.bg/)

Станишев: Беззаконията на Борисов и Цветанов отново ощетяват БГ държава

 "Беззаконията и безобразията на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов и на Цветан Цветанов ощетяват българската държава. Днес излезе в публичното пространство решението на съда по правата на човека в Страсбург по случая "Гуцанов", ако си спомняте".

С тези думи започна днес изявлението си лидерът на БСП Сергей Станишев на брифинг в централата на партията. Спомняте си също шумните знакови дела, които бяха провеждани от МВР по времето на ГЕРБ в предишния мандат - с много шум, фанфари и обвинения, както и необосновано полицейско насилие, добави той.

Нарушен е при делото на Гуцанов чл. 3-ти от Европейската конвенция за защита на правата на човека, забраняваща нечовешко и унизително отношение спрямо човека. Не знам дали си спомняте кадрите, които бяха широко тиражирани и показвани по време на управлението на ГЕРБ, когато "качулки" нахлуха в дома на Борислав Гуцанов, малки деца бяха заплашвани, бяха в тежък стрес от тази показна операция, продължи Станишев.

Според съда е нарушен и чл. 8, гарантиращ неприкосновеността на жилището, личния и семеен живот, поясни той. Със задържането и домашния арест са нарушени и други членове, отнасящи се до правото на свобода и сигурност. С решението се акцентира особено на изявленията на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, в които той с категоричност обявява виновността на г-н Гуцанов. Днес българската държава и всички данъкоплатци имаме дял в тези 40 000 евро, които трябва да се платят на г-н Гуцанов и семейството му. Бих препоръчал г-н Цветанов, който беше категоричен тогава, да поеме този разход на държавата, може да продаде един от апартаментите си като жест към държавата. Според решението на съда в Страсбург следва автоматично българската прокуратура да провери и образува наказателно производство кой и защо е наредил тази акция и да понесе наказателна отговорност за това, смята Станишев.

Знаете, че и съдът в Страсбург осъди България с решение за скандалната акция на МВР при убийството на Борис Тодор Димов Тодоров - Чакъра, ръководена лично през 2003 г. лично от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Тогава този човек почина вследствие на обстрел с гранатомети от спецполицаи, след като се беше барикадирал в собствената си къща в Харманли. Тогава европейските магистрати присъдиха 50 000 евро обезщетение за нанесени вреди от държавата. Това са два примера за лични беззакония и лични действия на г-н Борисов и на г-н Цветанов, които ощетяват и българската държава, каза Станишев.

В началото на днешното заседание в централата на БСП Станишев почете паметта на писателя Николай Петев. Почина нашият колега и приятел, който три мандата беше председател на СБП, който беше изключителен писател и публицист, неговите книги бяха издавани не само у нас, но в Русия, Италия, Русия, Италия, Сърбия, Македония, Украйна, Азербайджан, Полша. Знаете, че той до последно идваше в Народното събрание, в което бе народен представител от ПГ на КБ и показа висок дух. Искам от мое име и от името на ПГ на КБ да изразя нашите съболезнования , изрази Станишев своята и на колегите си болка от загубата. Поклон пред паметта му. По другите теми Станишев смята, че отклоняването на влизането на България и Румъния в Шенген е политическо - то се корени във вътрешнополитическата конюнктура в различните страни на ЕС. И то не е от вчера, като напомни различните "плашила", които се вадят особено сега, преди евроизборите. Бюджетът за 2014 г. ще бъде внесен до 31 октомври т.г., вярвам ,че това ще бъде направено, посочи той. Изведени са като приоритети социалните искания, много от обещанията ни вече се реализират, приоритет е образованието и по-балансираната ни регионална политика, очерта той акцентите в него.

Трябва да има широка дискусия за законодателни промени - принципната позиция на БСП е да има прозрачност в медиите, както и обективност - това е по-скоро моя позиция, отговори на въпрос на медия Станишев за закона за офшорките, подготвян от Делян Пеевски и Йордан Цонев. Що се отнася до офшорните компании - БСП подкрепя ограничаването на офшорните компании в областта на обществените поръчки, в медийния сектор и други.

В момента върви процес на номинации в ПЕС за председател на ЕК, ние сме първото политическо европейско семейство, което по демократичен начин издигна своя кандидат за председател на ЕП, заяви Станишев. БСП сме една от партиите, които подкрепиха кандидатурата на Мартин Шулц за председател на ЕК. За мен Мартин Шулц е най-силната политическа кандидатура от нашето европейско семейство, най-видимата и популярна фигура на европейските социалисти, винаги е заемал справедлива позиция за България , това е и моя лична убеденост, посочи Станишев.

Смятам, че като ПГ ще направим всичко възможно да има кворум при обсъждането на вота на недоверие, внесен от ГЕРБ, отговори лидерът на БСП на въпрос на медия. Виждам, че политиката на ГЕРБ цели едно единствено нещо - дестабилизиране на българския парламент, дискредитирането му и тъй като са много слаби в дебатите използват процедурни хватки, смята той. Стремят се за обезсмислят инструмента вот на недоверие, внасяйки го самоцелно, без сериозна мотивация. Борисов каза,че ролята на опозицията е да пречи, напомни Станишев.

БГНЕС припомня, че през 2010 г. Борислав Гуцанов бе арестуван при показна акция с гръмкото име "Медузи". Гуцанов бе разследван за далавера с покупка на автобуси от Франция и Германия за общинската фирма "Градски транспорт". Залавянето на Гуцанов, който тогава оглавяваше общинския съвет, бе част от шумно рекламираната от МВР акция "Медузи". Униформените обаче се престараха и насочиха автомати срещу децата на общинаря, поради което той се жалва в съда в Страсбург. След акция "Медузи" ГЕРБ овладя общинския съвет и си назначи свой председател вместо Гуцанов. /БГНЕС

София / България

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване