10/16/13 08:27
(http://www.klassa.bg/)

САЩ рискуват да са втората фалирала държава

САЩ е на път да станат втората държава, обявила фалит, след като преди повече от 80 години това се случи с Германия, пише Bloomberg.На 6 май 1933 г. страната едностранно престана да прави плащания върху дългосрочните си заеми – само три месеца след като Хитлер е провъзгласен за канцлер. Задълженията по репарациите, стоварили се върху Германия, която през 1913 г. е третата най-голяма икономика в света, пораждат хиперинфлацията и блокиране на плащанията и на правителството.Сега невъзможността нанай-голямата икономика в светада изплаща своя дълг може да причини загуби на фондовите пазари от Бразилия до Цюрих и да сложи край на пазара на заемите, обезпечени с облигации на стойност от 5 трлн. долара. Лихвените проценти ще се покачат, ролята на долара като резервна валута ще бъде поставена под съмнение, а американската и световните икономики ще бъдат изправени пред риск от рецесия и потенциална депресия.Лидерите на двете партии в Сената водят преговори за предотвратяването на фалит на САЩ, след като срокът за това изтича на 17 октомври. По данни на Бюджетната служба на Конгреса след тази дата САЩ ще имат 30 млрд. долара приходи ище започнат да пропускат плащания някъде между 22 и 31 октомври.Споразумение за тавана на дълга на САЩ обаче може да бъде постигнато до часове.Най-вероятно той ще бъде вдигнат с толкова, колкото е необходимо за покриване на задълженията на страната поне до средата на февруари 2014 г. съобщава CNBC.
Зеленчуковата градина на Белия дом жертва на кризата

KITTEH-PAWZ. DEVIANTART.COM
Катеричка похапва домати в двора на резиденцията на американския президент.
Прочутата зеленчукова градина в Белия дом също стана жертва на бюджетната криза, предаде Reuters.Доматите гният на стъблата, подправките прецъфтяват, а сладките картофи, любими на президента Барак Обама, хранят червеите. Това е последица от спирането на дейността на правителствените служби.Първата дама Мишел Обама създаде градината на Южната морава през 2009 г., отглеждайки зеленчуци в Белия дом за първи път след Елинор Рузвелт и нейната "градина на победата" през Втората световна война. Сега само катериците ненаситно се хранят с домати и чушки, отбелязва Reuters.









Bloomberg



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване