10/20/13 23:39
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Норвегия вдига военния бюджет

Кралство Норвегия вдига за пореден път военния си бюджет, пише “Независимая газета”. “Бойният плам на норвежците” е в унисон с плановете на НАТО, посочва вестникът.

Увеличеният проектобюджет за отбрана според него е “последният голям акорд” на бившата управляваща в скандинавската страна “червено-зелена” левоцентристка коалиция, изгубила парламентарния вот през септември. Сега последната дума за военния бюджет на “малкото, но крайно амбициозно кралство” ще има десноцентристки кабинет. Идната година той планира да отпусне на военните 43 008 милиарда норвежки крони - близо 7,2 милиарда долара срещу 7,06 милиарда тази година.

Норвежката военна политика се гради върху участието в НАТО; прекият принос на кралството съдейства за нарастване на военния потенциал на алианса. Норвегия е първенец сред европейските страни партньори по военни разходи на глава от населението и влиза в десетката европейски държави с най-големи военни бюджети. Още преди десетки години Осло се задължи пред НАТО всяка година да увеличава военните си разходи най-малко с 3 на сто до началото на 90-те, но практически го прави и до днес независимо от всички финансови кризи, изтъква изданието.

Кралството продължава да модернизира основната си бойна техника, финансира и мащабни програми за покупка на оръжия - като американски изтребители от пето поколение Ф-35 “Лайтнинг-2″ за над 316 милиона долара; освен това строи военни бази. Правителството стриктно изпълнява решенията на натовското ръководство за развитие на националните армии и акцентира върху военновъздушните си сили. Наред с военната авиация на Дания и Германия те са гръбнакът на обединените ВВС на алианса в Северна Европа.

Военното министерство в Осло предвижда догодина да купи модерни оръжия за 1,83 милиарда долара - 25 на сто от военния бюджет. Тазгодишните покупки ще достигнат 1,46 милиарда. Почти 20 милиарда долара ще бъдат изразходвани през 2014 г. за бойните подразделения на кралството, главно за повишаване на оперативната готовност на войските - основна насока във военната реформа, пише всекидневникът.

Сред приоритетите на норвежките въоръжени сили той споменава по-специално усъвършенстването на професионалната подготовка на гвардията, повишаването на кибернетичната сигурност и изтеглянето на военния контингент на страната от Афганистан през 2014 г., предвидено в новата концепция на НАТО за стабилността на азиатската държава. Връщането на войските ще осигури на министерството икономии от над 53 милиона долара годишно, добавя “Независимая газета”.

БТА

Публикувана на 10/20/13 23:39 http://e-vestnik.bg/18939/zashto-norvegiya-vdiga-voenniya-byudzhet/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване