10/20/13 08:15
(http://radiomilena.com/)

Световен ден за борба с остеопорозата

Днес отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Това е най-разпространеното заболяване на костите. Статистиката сочи, че болестта засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. При страдащите от остеопороза плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата. Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, както и възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите. Много важно значение има също начина на живот – нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

У нас от костното заболяване страдат близо 426 000 жени, като само 4 процента или 15 000 от тях се лекуват.

Според специалистите тревожен е фактът, че в България държавата покрива едва 25% от необходимите средства за лечението на остеопороза. Това поставя страната ни на едно от последните места в Европа по грижа за пациентите, страдащи от заболяването.

 

 

 

Публикувана на 10/20/13 08:15 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/GJfKHeEGeB0/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване