10/22/13 06:21
(http://e-vestnik.bg/)

Йованка Броз - икона на стила на едно отминало време


Йованка Броз - съпругата на бившия президент на СФРЮ, почина в Белград след тежка болест. Тази дама стоеше винаги усмихната и винаги до Тито, когато той вземаше политически решения. Със своя пример тя потвърди правилото, че управлението на всеки президент е белязано и от първата дама.

От върха до дъното, животът на Йованка Броз премина през обожание, срещи с най-висшите световни държавници до домашен арест и борба с рака.

Третата съпруга на Йосип Броз Тито е родена в Лика (Хърватия). Седемнадесетгодишна тя се присъединява към Съюза на комунистическата младеж на Югославия. Срещата с човека, който променя нейния живот, се случва през 1942 г. в Бихач. Титовата секретарка през 1952 г. става и негова съпруга. Йованка тогава е на 28 години, а лидерът на СФРЮ - на 60 години. Хармоничният брак продължи до средата на седемдесетте години.

“С времето се случи това сближаване между мен и Тито. Първото по-голямо сближаване се случи през 1947 г., когато той бе опериран от херния, аз бях доста често до него и се опитвах да облекча болничните му дни колкото се може повече. Тито ми каза, че чувства, че с мен би имал спокоен и щастлив живот”, разказва Йованка Броз в книгата “Моят живот, моята истина” на Жарко Йоканович.

Разликата в годините не е пречила на госпожа Броз, тъй като Тито бил “пълен с енергия”.

Усмивката на Йованка Броз бе един от символите на СФРЮ, а публикуването на нейните мемоари разбуни обществеността. Оправдано или не, с висока или неизбежна цена, Югославия обожаваше Тито, но обожаваше и Йованка Броз.

Заедно с общия оптимизъм на някогашната държава вървеше и широката усмивка на първата дама. “Смей се, Йованке, смей се”, казваше Тито.

Йованка Броз бързо схвана значението на позицията, на която се намираше. Тя впечатляваше с външността си на публични места, а зад сцената внимателно планираше срещите си с водещи световни политици и представители на изкуството като Никита Хрушчов, Гамал Абдел Насър, Хайле Селасие, Елизабет Тейлър.

Съвършена в ролята на първа дама, г-жа Броз, според оценката на нейните съвременници, бе перфекционист и се превърна във важна част от политическия имидж на Тито.

Джеки Кенеди в САЩ, Йованка Броз в Югославия

Йованка Броз бе едно от “доказателствата” за бляскавия и разточителен живот, който водеше политическото ръководство на СФРЮгославия. Докато Тито се грижеше за политическия аспект на дипломацията, Йованка се потруди модният аспект да придобие значение.

Нейният стил бе прост и елегантен, съпроводен с дискретни накити и вечния кок. Протоколът всеки път се спазваше и Йованка внимателно избираше дрехите си в съответствие с обичаите на страните, които посещаваше с Тито.

Наричаха ги югославските Кенеди, а един поглед върху костюмите и роклите на Йованка разкрива това съвсем ясно. Тя споделяше страстта към модата с първата дама на САЩ. Макар някои критици да изтъкват, че г-жа Броз в избора си на гардероб бе далеч по-скромна от г-жа Кенеди, някои факти доказват обратното. Освен специалисти от Югоекспорт и Александър Йоксимович, за нейния гардероб се грижеха също Клара Ротшилд и модните студия Диор и Ланвин.

Съществуват противоречиви мнения дали Йованка Броз е имала влияние върху политическите решения на Тито. Някои анализатори твърдят, че държавната политика бе далеч от нея. Все пак, добре известен е нейният конфликт с политици, които през седемдесетте години се опитаха да я отделят от Тито.

Те успяха в това. От 1977 г. до 1980 г. - годината на смъртта на Тито, Йованка живееше във вилата на ул. Ужичка. Тя бе набързо изселена в една къща в Дедине, където дълги години живя под домашен арест. Преди четири години тя получи лични документи. За това как е изглеждал животът на Йованка Броз в къща, в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване