10/22/13 21:32
(http://e-vestnik.bg/)

Как Путин води война с тероризма

в. Уолстрийт джърнал

След терористичен акт в Дагестан. Снимка: от тв екрана

Подкрепяното от държавата беззаконие не оправдава дагестанските джихадисти, но може да обясни защо ги има.

Махачкала, Дагестан - на 21 септември около 05.30 ч. сутринта тежковъоръжени маскирани полицаи обградили къщата на Насър Джавадов в Югозападен Дагестан. Докато семейството спяло, отрядът от специалните части нахлул през задния двор и проникнал в незаключения гараж, където командосите тършували в продължение на 30 минути. В 06.00 ч. почукали на входната врата и обявили, че отвеждат Насър в столицата на Дагестан Махачкала за разпит във връзка с убийството на представител на местната власт през 2009 г.

На следващия ден властите обявили, че 52-годишният бизнесмен, баща на шест деца, е починал в ареста. Официалната причина за смъртта е сърдечна недостатъчност. Обаче когато братът на Насър, лекарят Нияз Джавадов, отишъл в моргата, той открил, че по тялото на брат му има белези от тежък побой и смъртта изглежда всичко друго освен естествена. Такъв е законът и редът в Дагестан.

Тази малка руска република на брега на Каспийско море си спечели световна известност тази пролет като някогашен дом на семейство Царнаеви, роднините на заподозрените атентатори от Бостън. Големият брат изглежда вече е бил приел радикалния ислям, когато дошъл на гости миналата година. Нямаше обаче да се затрудни да намери единомишленици. Преобладаващо мюсюлманското население на Дагестан от 2,9 милиона души все повече се радикализира през последните години, а идеята за независима от Москва ислямистка държава става все по-популярна. Според местни жители и експерти главната причина за това е типът подкрепяно от държавата беззаконие и корупция на официални лица, за които говори братът на Насър Джавадов.

Дагестан вече е надминал съседна Чечения като център на кавказки ислямистки терористи, които заплашват да нападнат олимпиадата в Сочи тази зима. Последното им голямо нападение бе през 2011 г., когато 37 души бяха убити при бомбен атентат на летище в Москва. Тъй като олимпиадата е само на 15 часа път с кола от Дагестан, което по руските географски стандарти е на един хвърлей, Владимир Путин нареди да се увеличат усилията за “твърдо и трайно” обезопасяване на региона, както той се изрази на пресконференция през юни. По мнението на цивилни резултатът е мрачен и нещата само са се влошили.

В телефонен разговор с преводач от дома си близо до азербайджанската граница доктор Нияз Джавадов, си припомня станалото в подробности. Той също спял, когато полицията дошла в дома на брат му. Подробности за операцията в ранните часове идват от дъщерята на Джавадов, която била будна и наблюдавала от съседната къща. Джавадов казва, че след като дъщеря му предупредила родителите си, той изтичал до къщата на брат си, но не бил допуснат да влезе.

По-късно Джавадов отишъл в моргата. “Видях, че ребрата на Насър са счупени, имаше охлузвания по гърдите, палецът на крака му изглеждаше като счупен с клещи”. На китките на трупа имало дълбоки белези, “сякаш е бил окачен на тавана”.

Оттогава той отчаяно се опитва да получи обяснение, но само го разкарват между отделни институции. Федералните следователи, за които се смята, че разследват случая, му казали да се обърне към дагестанското вътрешно министерство, което ръководи участвалия в операцията полицейски отряд. Министерството обаче също не оказало съдействие. Министерството в Махачкала препрати авторката към федералното министерство на вътрешните работи в Москва, което пък каза, че не може да коментира случая веднага. Оттам препоръчали да се изпрати писмена молба по пощата и да се очаква отговор след две седмици до един месец.

Джавадов е отнесъл случая до дагестанския клон на “Мемориал”, руска правозащитна организация, която помага на семейства да получат официален отговор в случаи на необяснени смъртни случаи или ...

Публикувана на 10/22/13 21:32 http://e-vestnik.bg/18964/kak-putin-vodi-voyna-s-terorizma/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване