10/22/13 21:09
(http://e-vestnik.bg/)

Норвежката следа в атентата срещу мола в Найроби

Франс прес

Норвежки гражданин от сомалийски произход е в полезрението на следователите след нападението срещу търговския център в Найроби в края на септември. Този факт доказва съществуването на мрежа, чрез която млади норвежци са били убеждавани да напускат страната си и да се присъединят към Аш Шабаб.

Между 20 и 30 души са заминали от Норвегия, за да включат в редиците на сомалийските ислямисти, понякога като командири, смята норвежкият анализатор Стиг Ярле Хансен, специалист по Сомалия.

“Не става дума за масово вербуване, но някои от тези новобранци трябва да се вземат много на сериозно”, заяви Хансен за АФП.

Би Би Си съобщи миналата седмица, че единият от извършителите на кървавото нападение срещу търговския център “Уестгейт” през септември, който се вижда на охранителните камери, е 23-годишен норвежец от сомалийски произход. Казва се Хасан Абди Дхухулоу, пристигнал в Норвегия още като дете през 1999 г.

Близка до Хасан Абди заяви за норвежката държавната телевизия Ен Ер Ка, че човекът на снимките не е той.

Норвежките служби за вътрешно разузнаване (ПСТ) не потвърдиха, че лицето, което се вижда на снимките, е Дхухулоу. Те обаче потвърдиха, че разследват евентуалното участие на норвежки гражданин от сомалийски произход.

Вероятно става дума за този същия Дхухулоу.

“Въз основа на събраната до момента информация, подозренията за неговото участие се увеличават”, съобщиха те.

Започналата на 21 септември атака от неопределен брой нападатели (между 4 и 6 според последни данни, предоставени от кенийската полиция) продължи няколко дни и доведе до смъртта на 67 души, а 23-ма се смятат за изчезнали.

Двама следователи от норвежките служби са в Найроби. “Един от аспектите на следствието е в това да определим дали (заподозреният норвежец) е жив или не”, обясни говорителят на ПСТ Мартин Бернсен. Норвежките служби твърдят, че се опасяват от увеличаването на броя на лицата, които са напуснали Норвегия, за да участват в конфликти, да се обучават в лагери или да се присъединят към “терористични мрежи”.

Обект на тяхното внимание е Абдулкадир Мохамед Абдулкадир, кениец от сомалийски произход, познат още като “Икрима”, който също е живял в Норвегия между 2004 и 2008 г. Според американците той е свързан с членове на Ал Каида, замесени в нападението срещу американското посолство в Найроби през 1998 година.

Този 28-годишен мъж бе обект на рейд от американските специални сили на 4 октомври в един от бастионите на шабабите в южната част на Сомалия - акция, чиито резултати не са съвсем известни.

Според норвежката телевизия ТВ2 в “доклад на кенийските служби за разузнаване се изразява подозрение, че Икрима е играл основна роля в планирането и извършването на множество терористични атентати в Африка”.

Името му беше също така свързано с нападението срещу “Уестгейт”, без обаче това да бъде потвърдено от Осло.

“Предполагаемото участие на норвежци в операциите на Аш Шабаб се обяснява, според Хансен, с наличието на голяма сомалийска диаспора (в Норвегия).

Близо 33 000 души от сомалийски произход или със сомалийско гражданство живеят в момента в северното кралство по официални данни, като по този начин те представляват едно от основните незападни малцинства.

“Сега имаме същите проблеми като всички други страни със значителна сомалийска общност, Великобритания, Дания, Швеция и Кения например”, разкрива експертът.

Граждани на Дания и САЩ също са извършвали самоубийствени атентати за шабабите и, според Хансен, “министърът на правосъдието” на ислямските бунтовници в Сомалия вероятно е Фуад Мохамед Халаф - имам, дошъл от Швеция.

Относително по-малобройни от сомалийското малцинство, кандидатите за заминаване минават ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване