10/23/13 07:30
(http://www.klassa.bg/)

Паметта е важна, за да помниш и доброто, и лошото

 "Паметта е важна, за да помниш и доброто, и лошото. Не е важно дали този вдигнат автомат с приятелски поздрав за едни е поздрав на Освободителя, за друг е поробителят, в края на краищата - победителят. В крайна сметка виждаме, че в Европа не се пипа нито един антифашистки паметник и нито един паметник. Помнете ги и не се гаврете с историческата памет за тези, за които това е скъпо". Това заяви за "Здравей, България" Николай Малинов – депутат от "Коалиция за България" и председател на Национално движение "Русофили".

 

По думите му над 70% от българското население оценява като положителни действията по съхраняване и опазване на паметниците, които полагат от Движение "Русофили". "Около 150 са съветските паметници, за които се грижим. 450 са руските паметници. Интересно е, че няма нито един осквернен руски паметник. Ясно е, че има нееднозначно разбиране за социалистическия период.

 

От Националното движение "Русофили" обявиха, че освен за охраната и опазване целостта на паметниците, те откриват и нови такива. Само от началото на тази година са открити четири нови паметници на руските освободители - в софийския квартал "Требич" на първоосвободителите на 3-ти март, на Генерал Гурко срещу Централната поща в София, на Освободителя на Стрелча - полк. Тимирязев и на Генерал Скобелев в Казанлък.

 

От движението погдотвят и един подарък за Русия. "През 1917 година в Москва се събаря паметникът на ген. Скобелев, намиращ се пред кметството на Москва. Има решение от 2003 от административните власти на издигането на такъв паметник. Но до този момент такъв паметник не е изграден. Има идея да се подари от Форум "България - Русия" такъв паметник на Историческия музей, но нашата идея е да върнем паметника на град Москва. Поради тази причина сме отправили такава покана към град Москва да бъде поставен такъв паметникна Съветския площад. Засега тя се приема много добре. В отношенията между България и Русия има отношения на скачени съдове - от една страна ние им даваме кирилицата, те пък ни връщат свободата. И там е мястото, където да бъде Белия генерал - символ на нашата свобода", заключи Николай Малинов.

 

Целия разговор гледайте във видеото на novanews.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване