10/24/13 21:01
(http://offnews.bg)

Guardian: САЩ са подслушвали 35 държавни глави

Централата на АНС в щата Мериленд.

Американската агенция за национална сигурност е подслушвала телефоните на 35 държавни глави, пише британският вестник The Guardian.

В статията се съобщава, че под контрола на АНС са били повече от 200 номера, в това число и 35 на световни лидери.
Инициатори за подслушването са били неназовани лица от Белия дом, Държавния департамент и Пентагона.

Тази информация е била предоставена на британския вестник от бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън. Припомняме ви, че в началото на юни 2013 г. в пресата излизе информация, че НСА има достъп до сървърите на 9 от най-големите американски интернет компании като Microsoft, Apple, Yahoo, Google и Facebook, за да следят дейността на чуждестранни граждани. Последваха скандали на високо ниво, свързани с подозренията, че Агенцията е подслушвала водещи политици от всички краища на света.

Агенцията за национална сигурност (National Security Agency / Central Security Service, NSA / CSS) е разузнавателна организация на САЩ. Тя е създадена е на 4 ноември 1952 г. и е най-голямата държавна агенция за събиране на разузнавателна информация.

Поради секретния характер на организацията нейната абревиатура NSA на шега се разшифрова като No Such Agency („Няма такава агенция“) или Never Say Anything („Никога нищо не говори“).

Статията "Guardian: САЩ са подслушвали 35 държавни глави" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване