10/24/13 21:18
(http://e-vestnik.bg/)

Саудитска Арабия в свада с Америка

в. Независимая газета

Саудитска Арабия е недоволна от САЩ. Рияд не одобрява тактиката, използвана от Вашингтон на близкоизточната писта - отмяната на ударите срещу Сирия и сближаването с Иран, основния регионален съперник на кралството. Саудитците не харесват и египетския вектор, избран от американците - мълчаливото съгласие да бъде свален през 2011 г. президентът на Египет Хосни Мубарак, подкрепата за правителството на Мохамед Морси, натиска върху сегашния преходен кабинет. Държавният секретар Джон Кери прави опити да върне на САЩ лоялността на монархията, тяхна важна съюзничка в региона.

Шефът на саудитското разузнаване принц Бандар ибн Султан съобщи пред европейски дипломати, че има намерение да спре сътрудничеството със САЩ - съвместното обучение и въоръжаване на сирийски бунтовници, в знак на протест срещу американската политика в региона. Изявлението бе направено на закрита среща през уикенда.

Позицията на саудитеца е разбираема - кралството е смятано едва ли не за главен спонсор на пъстрата опозиция в сирийската криза и упорито действаше за сваляне на сирийския президент Башар Асад. Отказът на САЩ от силовото решение, пренасочването към програма за химическо разоръжаване и подготовката за “Женева-2″ обаче станаха удар за плановете на кралството. Рияд помни, че преди подготовката за удар по Сирия бе помолил за схема с обяснения как ще се разположат военните кораби на САЩ, за да бранят петролния сектор на саудитците, и Вашингтон отвърна: флотът няма готовност да защитава находищата и инфраструктурата. Саудитска Арабия поиска списък с цели за бомбардиране в Сирия, но Вашингтон си замълча. Кралството заплаши своя съюзник, че ще смени партньора, от който купува оръжия, пише “Уолстрийт джърнъл”.

През септември президентът на САЩ Барак Обама води по телефона преговори с президента на Иран Хасан Рохани - тази капка препълни чашата, изчерпвайки търпението на саудитския монарх. Последвалият кръг от заседания на “шесторката” с Ислямската република застраши за пореден път регионалната стратегия на кралството. Успехите на шиитски Иран в подновяването на отношенията със САЩ и поетият курс към освобождаване от санкциите укрепват неговата икономическа и политическа мощ, което е неприемливо за сунитска Саудитска Арабия.

Рияд отдавна излива емоции пред Вашингтон. В началото на октомври например отказа да говори пред Общото събрание на ООН и дори не раздаде на участниците писмен доклад - обясни, че ООН е неспособна да реши проблемите в ислямския свят и арабските страни. В средата на октомври Саудитска Арабия получи след неколкогодишни борби кресло на непостоянна членка в Съвета за сигурност на ООН, но изненадващо го отказа с мотива, че Съветът не изпълнява ангажиментите си по повод Сирия (Асад все още е на власт и не е наказан), не е решил палестинско-израелския конфликт и не прави нищо, за да опразни Близкия изток от оръжия за масово унищожаване. Рияд освен това е против монопола на някои страни в ООН. Сега основният спонсор на опозицията не желае да участва в “Женева-2″.

Принц Бандар обясни на европейците, че отказът на страната му от членство в Съвета за сигурност е “послание към САЩ, а не към ООН”. По думите му Рияд е изразил своето разочарование от политиката на президента Обама. Занапред кралството ще сътрудничи в подпомагането на въстаниците с други свои съюзници, включително Франция и Йордания.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери преговаря в понеделник със саудитския си колега принц Сауд Ал Фейсал. За спиране на сътрудничеството по линия на тайните служби изобщо не се спомена. Възможно ...

Публикувана на 10/24/13 21:18 http://e-vestnik.bg/18980/sauditska-arabiya-v-svada-s-amerika/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване