10/27/13 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Грузия - печели Маргвелашвили, управлява Иванишвили

Няма яснота каква ще е ролята на премиера след президентските избори в Грузия

Асошиейтед прес

Бидзина Иванишвили. Снимка: от тв екрана

След изборите през уикенда, когато ексцентричният милиардер, който е министър-председател на Грузия, погледне от футуристичната си резиденция, разположена високо над столицата, той почти сигурно ще е безспорният лидер на страната, съюзник на САЩ.

Тогава, след като избраният от него кандидат встъпи в длъжност като президент, Бидзина Иванишвили ще заяви, че е време да се оттегли.

57-годишният Иванишвили е слаб и жилест мъж, който излъчва самочувствие на забогатял със собствени усилия човек и увереност, че е спасил страната си от предполагаемите грехове на отиващия си президент Михаил Саакашвили.

В интервю за Асошиейтед прес в четвъртък Иванишвили увери, че няма да се опитва да направлява правителството на бившата съветска република зад кулисите. Но като най-богатият човек в Грузия той ще запази огромно влияние, а намерението му за това как ще го използва в момента е един от най-големите въпроси в страната.

“Разбира се, ще имам влияние върху политиката и правителството, така, както всеки гражданин го има, но моето влияние ще бъде по-голямо”, казва Иванишвили. “Това обаче ще бъде здравословно влияние и по никакъв начин няма да става зад кулисите.”

Отдавна известен като филантроп, който държи на неприкосновеността на личния си живот, Иванишвили беше изстрелян на премиерския пост преди година, когато неговата коалиция “Грузинска мечта” спечели зашеметяваща победа срещу партията на Саакашвили.

През изминалата година двамата мъже се спогаждаха трудно, но това ще приключи след изборите за нов президент в неделя. Саакашвили не се кандидатира заради ограничението в броя на президентските мандати.

Избраникът на Иванишвили - бившият министър на образованието Гиорги Маргвелашвили се очаква да спечели изборите, а промяната в конституцията, която прехвърля по-голямата част от властта от президента към премиера, ще направи Иванишвили истинския лидер на Грузия.

Милиардерът каза в четвъртък, че нищо не би могло да го убеди да промени решението си и да остане на премиерския пост. Преди да се оттегли, той възнамерява да номинира следващия премиер, но отказа да оповести избора си преди вота в неделя.

“Сега в Грузия въпрос за един милион долара е какво е намислил Иванишвили с оттеглянето си”, казва Елене Хощария, политически анализатор в неправителствената организация “ГРАС”.

Иванишвили живее и работи в комплекс от стъкло и стомана по японски дизайн, разположен на възвишение над грузинската столица Тбилиси, където са показани колекциите му от световни произведения на изкуството и диви животни. В гигантски аквариум във вестибюла малки, но свирепо изглеждащи акули плуват заедно с други екзотични риби.

Иванишвили печели парите си в Русия по време на хаоса на 90-те години след падането на Съветския съюз и някога беше предизвикал опасения, че ще позволи на Москва да възстанови влиянието си върху съседната си малка черноморска държава. Вместо това Иванишвили удържа Грузия крепко съюзена със САЩ и здраво стъпила на пътя на по-силната интеграция с Европейския съюз.

Но напрежението с Русия продължава да тлее. Преди няколко месеца Русия започна да поставя нови огради от бодлива тел по протежение на линията, отделяща Грузия от сепаратисткия регион, който попадна под контрола на Москва след кратка, но опустошителна война между двете страни. Грузия твърди, че с руските ограждения е отнета грузинска територия.

Грузинците се разгневиха и от това, че руски военен пилот, участвал във войната, се включи в щафетата за предаване на олимпийския факел този месец.

Иванишвили повтаря, че Грузия трябва да преразгледа ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване