10/27/13 16:14
(http://offnews.bg)

Университетът е пълен, непрекъснато прииждат студенти (на живо)

Митингът пред Софийския университет. Снимка: Протестна мрежа

272-ра аудитория в Ректората, от която тръгна студентската окупация, е пълна със студенти от различни университети. Хиляди са оградили сградата на българската Алма матер.

Пълни са и коридорите на Алма матер, разказаха пред OFFNews студенти, които излязоха за малко от сградата на Ректората на Софийския университет. Вътре медии не се допускат, но от двора нашите репортери могат да видят десетки хора с шалтета, раници и спални чували, които са дошли в СУ, за да пренощуват там.

Цялото пространство около стълбите и паметниците на двамата братя Евлоги и Христо Георгиеви е препълнено, преди минути кръстовището на бул. “Цар Освободител” и бул. “Васил Левски” бе затворено, тъй като хората не можеха да се поберат по тротоарите. Плни са и околните улички и особено откъм задния вход на университета.

Очаква всеки момент да излязат и стотиците студенти, които са вътре. Още на обед те обявиха, че окупацията остава, но студентите голямата част от тях ще излязат днес пред университета и ще отидат пред Народното събрание.

Гледайте на живо случващото се тук:

 


Live streaming by Ustream

Хронология на изказванията:

 

18,32 ч. – Радвам се, че изживяваме този катарзис заедно. Ние не искаме друго, освен да си върнем държавата.

18,29 ч. – Критикуват ни защо сме се надигнали чак сега. Просто повече не може. Достигната е точка, от която няма връщане назад. Най-важното е това да бъде заявено от цялата общественост. Защото ние сами, затворени вътре в Ректората, ще бъдем охулвани, обиждани, притискани по всякакъв начин. Но докато вие сте на улицата, няма да спрем. И аз искам да уча, но това няма как да стане, докато не извоюваме нормална държава. Обвиняват ни, че пречим, че не се съобразяваме с нашите колеги. Няма човек, който да иска детето му да учи тук четири години и после да ходи в чужбина, за да мие чинии. Искаме да учим тук, да живеем тук и да раждаме деца в тази държава.

18,22 ч. – Няма да си тръгнем, ще изметем всички престъпници, обявиха един от студентите, застанал на “трибуната” – стъпалата между двете фигури на Евлоги и Христо Георгиеви.

18,15 ч. – Битката е между народа и олигархията, между студентите и провокаторите, заяви студентът Ивайло Динев. Викове “Оставка” огласят центъра на София.

18,10 ч. – За пръв път от началото на протестите, започнали на 14 юни, има речи. Откри ги студентът Ивайло Динев.

Свещеник благослови окупацията в началото на митинга.

Статията "Университетът е пълен, непрекъснато прииждат студенти (на живо)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване