10/29/13 06:27
(http://www.klassa.bg/)

Петролът поскъпна до 98,68 долара за барел

Цените на петрола на световните пазари се повишиха на фона на съкратения нефтен експорт на Ирак и намалелия добив в Либия.

На нюйоркската борса NYMEX декемврийските фючърси на американски лек петрол тип WTI поскъпнаха с 0,83 долара - до 98,68 долара за барел. По-сериозно повишиха стойността си декемврийските фючърси на северноморски суров петрол тип Brent, търгувани на лондонската борса ICE - с 2,68 долара, до 109,61 долара за барел.

По данни не министерството на петрола на Ирак експортът на страната се е съкратил до 62,1 млн. барела през септември. Добивът на нефт от находището в Басра през септември са били 54,6 млн. барела, а от находището в Киркук - 7,5 млн. барела. Иракските власти не съобщават официални причини за намаления добив.

Нефтодобивът от находището "Шарара" в Либия пък се е съкратил на 50% - до 150 хил. барела дневно, заради стачка на тамошните нефтодобивници. За поскъпването на черното злато повлия и нарасналия обем на промишленото производство в САЩ - с 0,6% през септември в сравнение с август. Прогнозите бяха за ръст от 0,4%.


















БГНЕС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване