10/29/13 06:42
(http://www.klassa.bg/)

ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА – НАЧАЛОТО НА ОЛИГАРХИЯТА

Схемата на издигането й е класически проста и в нея са омесени бивши комунистически величия, мутри, държавна подкрепа и любимият Бойко Борисов. Ако накарате някого да ви изреди кои са най-заможните жени, сред тях със сигурност ще има едно име – Цветелина Бориславова. Но ако накарате този човек да ви каже как се е случило нейно “израстване”, едва ли ще може да ви каже.

Схемата е класически проста и в нея са омесени бивши комунистически величия, мутри, държавна подкрепа. Изобщо всички съставки на добре изразената олигархия. Може би в страната няма друга фигура, която по-добре да олицетворява олигархията от Цветелина Бориславова.

Крехката на вид дама е известна с коравия си нрав, очевидно кален в бизнес партнирането и личния живот с хора като Румен Николов-Пашата и Бойко Борисов.

Дъщерята на Държавна сигурност

Бориславова израства в чужбина. Баща й Борислав Карагьозов е служител на Първо главно управление на Държавна сигурност. Работил е в посолствата на България в САЩ, Индонезия и Румъния.

От дългия живот зад граница Бориславова извлича умението да се справя добре с чуждите езици. А това в края на комунистически режим заедно с високопоставени контакти са гаранция за добра кариера. А високопоставени контакти има. И то в повече.

За девойката освен бащата се грижи и свекърът. Бившият й съпруг Стефан Абаджиев, от когото има две дъщери, е син на Иван Абаджиев, кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП и посланик в Румъния. Преди 1989 г. Цветелина е учила в Букурещ философия, а в България е завършила английска, испанска филология и международни икономически отношения.

С тази визитка и вече споменатите контакти мястото и във външно-търговските дружества е гарантирано. Мечтата за висшата номенклатура на Живковия режим е лесно постигната от Цветелина. Тя заема позиция в небезизвестното “Инко” превърнало се впоследствие в инкубатор за банкери, политици и не съвсем обикновени шмекери.

Бойко на хоризонта

В първите години на прехода съдбата и кариерата на Бориславова са неясни. Очевидно обаче в нея е проговорил усетът, че на правата комунистическа вяра идва края и човек трябва да се ориентира към нещо по-материално.

Какво по-материално от Бойко Борисов. Някогашният охранител на Тодор Живков, който по-късно се издига до главен секретар на МВР, кмет на София и премиер на България, тогава все още е съвсем начинаеща мутра.

Градската легенда разказва, че както си е в стила му, Борисов среща дамата на сърцето си в автосервиз. Той е женен, тя е омъжена, но между тях пламват чувства. Развеждат се и от 1992 г. заживяват на семейни начала.

Годините след 1989 г. принадлежат на политическите шмекерии, яростни политически емоции и на първото силово завземане и разпределение на бизнес. Появява се феноменът ”борец”, еволюирал до “застраховател”, а после обикновен “охранител”.

След като Бориславова се прикрепя към Бойко, той я прави съдружник в редица фирми с мутренска репутация. Така дамата с няколко висши образования се оказва съсобственик и управител на “Интер прайм тобако”, заедно с един вождовете на СИК Румен Николов – Пашата. Фирмата е един от големите играчи в дистрибуцията на цигари в началото на 90-те.

Бориславова става и съдружник на Бойко Борисов във фирмите “ИПОН”, “ИПОН – 2”, съсобственик и управител на “Сириус -2”, на разни представители на офшорки. Годините са бурни, а мутренската борба е безмилостна. Много от водещите играчи плащат с живота си.

Сред тях за малко да се окаже и самата Бориславова. През 1997 г. джипът й е взривен, а Цветелина оцелява по чудо. Возилото избухва, докато го отключвала с дистанционното. Цветелина претърпява поредица от операции на главата.

Банкерство в аванс

Година по-рано през 1996 г. в страната се е развихрила банкова криза. Частните финансови институции фалират една след друга. Със спестяванията си са завлечени милиони вложители. Техните пари преминават в ръцете на кредитни милионери и новоизлюпени богаташи.

Тогавашният премиер Жан Виденов пада от власт и на негово място идва председетелят на опозиционния блок СДС Иван Костов. Новият министър-председател е в тесни приятелски връзки с ресторантьора Славчо Христов – човек от кръга СИК, към който гравитира и Бойко Борисов.

От ресторанта на Славчо Христов – “Олимп” идва името на т. нар. приятелски кръг “Олимп” – хора от ръководството на СДС, които се събират в ресторанта и преразпределят зоните на влияние в страната. Там те обсъждат и впоследствие приватизират държавни фирми, определят победителите в най-големите конкурси за обществени поръчки и усвояват предприсъединителни фондове на ЕС. По времето на Костов СИК измества ВИС-2 от лидерските позиции в охранителния бизнес.

Бойко Борисов и Цветелина са бизнес партньори с един от босовете на СИК – Румен Николов-Пашата и по тази линия са добре познават Славчо Христов. Познанство, което по-късно в годините преминава в стройна бизнес организация.

При управлението на Костов Христов придобива контрол над водещите ни курорти – Златни пясъци, Пампорово и на “Бороспорт”, която стопанисва Боровец.

Освен в туризма Славчо Христов има и интереси във финансовия сектор. Чрез система от офшорки в края на управлението на СДС през 2000 г. той притежава над 40% от БРИБанк и е председател на надзорния й съвет. Същата година БРИБанк приватизира фалиралата Стопанска банка. Двете се обединяват и получават името СИБанк.

Сделка без надзор

Сделката става с политически протекции, защото шефката на “Банков надзор” в БНБ Емилия Миланова като кума на премиера не могла да откаже на премиерския приятел Славчо. БРИБанк се ангажира да плати 80, 1 млн. лв. на кредиторите на Стопанска банка.

Империята “Олимп” слага ръка над военно-промишления комплекс в България. Стопанска банка беше сред основните кредитори на предприятията от ВПК. А бившата БРИБанк беше и агент по приватизацията на “Арсенал”, “Бета”, “Пима” и “Трема”.

Близки до СИБанк РМД-та и с пари на финансовата институция купуват и най-апетитните парчета от българските летни и зимни курорти.

“Бороспорт” – дружеството, което стопанисва любимия на видните СДС кадри зимен курорт, е приватизирано от РМД “Самоков Боровец 21” за цена от 4. 9 млн. долара, платени в брой. През 2001 г. “Турист инвест” – Цюрих, купува 60% от “Пампорово” АД срещу 11 млн. долара в брой. Банката на Христов финансира две РМД, кандидатстващи за пет ВЕЦ, обединени в каскадите “Пиринска Бистрица” и “Санданска Бистрица”. Общата предложена сума от РМД е 65 млн. долара.

През банката започват да минават всички държавни плащания – на НОИ, БТК, НЕК, МВР, митници и др. След скандалната приватизация на “Нефтохим – Бургас” банката започва да обслужва и парите на “Лукойл”. Малко след това охранителната фирма на Бойко Борисов и Цветелина Бориславова “Ипон”, която охранява обекти на Славчо Христов, сключва договори за охрана с “Лукойл”, “Мобилтел” и фирми, близки до властта.

Това са годините, в които Бориславова получава бойното си кръщение в правенето на бизнес с държавата. Връзката Борисов – Бориславова – Христов се задълбочава все повече.

Пълен контрол

СИБанк се превръща в държава в държавата. Към нея текат парите на много държавни фирми и институции. Около нея се структурирт отрасли, сектори и предприятия с предсказуемо добро бъдеще. С държавна подкрепа една българска банка се превръща в ключов фактор за икономиката на страната. За по-малко от три години тя успя да сложи ръка на военно-промишления комплекс, на основни предприятия в индустрията и транспорта, да навлезе мощно в туризма.

Затова и контрола над банката е жизнено важен, защото на практика означава контрол над държавата.

В началото на 2001 г. на сцената у нас се появява митичната фигура на Симеон Сакскобуркготски. Бившият монарх обявява планове да влезе в политиката, а в страната през юни има избори.

По време на визитите си из страната царят е охраняван от фирмата на Борисов и Бориславова. Бойко лично е на метри зад Симеон. Владеещата испански Цветелина пък го играе компания на царската съпруга Маргарита.

Така тандемът Цветелина – Бойко подготвя почвата за последвалото си изстрелване при управлението на НДСВ.

 

Очаквайте: Как собствеността на СИБанк и всичко около нея премина в Цветелина Бориславова

 

В. Репортер
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване