10/31/13 17:09
(http://noresharski.com/)

Студентите окупатори в Търново сигнализират за продължаващ натиск

Студентите окупатори от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ сигнализираха с изявление до медиите за продължаващ настиск за прекратяване на окупацията им в аудитория 321. Припомняме, че актьорът Ивайло Захариев, също не беше допуснат в сградата на университета, за да изкаже своята подкрепа за студентската окупация.

На уебстраницата на студентите occupyvtu.eu може да следите какво се случва с тях и тяхната дейност.

Ето и пълния текст на изявлението:

Изявление

От студентите окупатори на аудитория 321 в Ректората на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“

Уважаеми колеги, граждани, журналисти,

Искаме да ви информираме, че отново се сблъскваме с натиск от страна на ръководството на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Вчера няколко наши колеги окупатори от СУ „Св. Климент Охридски“ дойдоха да ни подкрепят в действията, които предприехме преди няколко дни, но не бяха допуснати в университета. Общата ни идея бе те да присъстват на наше събрание, в което да обменим опит и идеи в окупацията и исканията си. Наложи се всички колеги от СУ, плюс част от нас да спят навън в палатки и автомобили, за да не прекарат студената нощ на открито.

Но по-изненадващото за нас бе, че сутринта, когато учебният ден вървеше, а заедно с него и окупацията на аудитория 321, същите тези софийски колеги отново не бяха допуснати в сградата на Ректората. На входа охраната претърсваше документите на всеки един влизащ човек. Оказа се, че ръководството на университета е наредило да не се допускат лица, които не са студенти във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Представете си, че вие сте турист във Велико Търново и искате да посетите една от забележителностите на града – Ректората на университета, от който се открива чудесна гледка към Царевец, катедралата и целия град. Или пък сте в 12 клас и имате желание да кандидатствате във ВУЗ-а в Старопрестолния град и идвате тук, за да потърсите повече информация. И в двата случая няма да бъдете допуснати, защото ръководните органи са забранили вход за каквито е и да е външни лица.

Изрично подчертаваме, че преди да започне окупацията на 321 аудитория на 28.10.2013 г. такива проверки на документи и забрани за недопускане на външни лица не съществуваше.

Смятаме, че ясно се забелязва употребата на тоталитарни методи за „потушаване“ на студентското недоволство, като грубо се ограничава достъпът на студенти от други университети до ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ без основателна причина. Искаме да отбележим, че това ще повлияе изключително зле на авторитета на университета, който и без това бе в изключително тежка ситуация при последния прием на студенти.

Поради недопускането на колегите от Софийския университет в аудитория 321 съобщаваме, че днес, 31.10.2013, организираме срещата с тях до паметника на Патриарх Евтимий, който се намира на метри от входа на Ректората, за да обсъдим идеи и предложения за искания към управляващите.  Искаме да допълним, че преди минути разпространихме на ключови места в университета ръкописно написани съобщения за предстоящото събитие, но те на момента бяха откъснати от персонала на Ректората с обяснението, че ръководството така е наредило. Категорично заявяваме, че това няма да ни спре! Всички студенти днес са поканени на събитието от 14:00 часа.

Снимка: Радио Велико Търново

The post Студентите окупатори в Търново сигнализират за продължаващ натиск appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване