11/01/13 07:37
(http://www.klassa.bg/)

КАК ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА ПОДРЕДИ МИНИСТРИТЕ НА БОЙКО

Бориславова и Прокопиев надуват под крилото на Борисов балона на зелената енергия. Краят на Тройната коалиция е белязан от изгрева на политическия небосклон на звездата на Бойко Борисов. Зад феномена Борисов, трансформирал се от охранител, през притежател на мутренски бизнес до полицай, кмет и премиер, стоят немалко усилия на хора с положение и власт.А сред тях се откроява фигурата на Цветелина Бориславова. Любимката на всички правителства от Костов до Станишев вече не се заема с това да се хареса на властта, а директно моделира управлението.

След като ГЕРБ печели изборите, осигурявайки си половината от местата в парламента, партията е изправена пред дилемата да търси коалиционни партньори или да състави правителство на малцинството.

Кабинет в кабинета на Бориславова

Борисов бързо се сдобива с подкрепата на Костов и Мартин Димитров от “Синята коалиция”, при това без каквито и да е официално поставени условия. Така пътят към кабинета Борисов е отворен. А за съставянето на самото правителство е отворен кабинетът на…. Цветелина Бориславова.

Кандидатите се одобряват лично от нея. Министрите на Борисов се скрояват да са по мярка на интересите от „Инициатива 2021”.

В това неофициално формирование влизат приятелката на Бойко Борисов Цветелина Бориславова, Иво Прокопиев, шефът на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев, както и представители на Института за пазарна икономика – ексдепутатът от “Синята коалиция” Мартин Димитров, икономистите Георги Ангелов и Красен Станчев.

Сред тях е и бившият съдружник на Бориславова в СИБанк Светослав Божилов. Инициативата има ясна цел – под формата на “финансова стабилност” за страната да наложи като управленска политика в България тотален неолиберализъм. Политика, изповядвана от най-десните крила – “ястребите” на Републиканската партия в САЩ.

А кои са най-подходящите хора за това? Разбира се, финансовият министър е най-добре да е привнесен от чужбина човек, тотално скаран с условията на българската икономика, манипулируем и без ясна управленска визия.

Министри по мярка

За заместник-премиер в правителството на Борисов Бориславова и дружката й Прокопиев първо избират виципрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева. Но вместо нея в България акостира ученикът й Симеон Дянков. По това време той ръководи програмата Doing Business, спряна наскоро от Световната банка, след като независима комисия от експерти я определя като манипулираща и вредна.

Дянков е добър приятел и съученик на спрягания за икономически министър Бисер Боев. Боев е от най-близкото обкръжение на Прокопиев, бивш изпълнителен директор на издателската компания “Икономедиа” и участник в бордовете на редица компании от кръга “Капитал”.

Медийни публикации определят номинацията му като директна заповед, дадена от Прокопиев. Чрез заемането на икономическото министерство олигархът има планове да контролира приватизацията, енергетиката (в която вече има големи апетити и проекти) и част от големите европейски пари по ОП “Конкурентоспособност”.

Твърде близките отношения на Прокопиев и Боев обаче плашат Борисов, че връзката му с кръга “Капитал” ще лъсне бързо-бързо и той се отказва от номинацията. Вместо Боев мястото заема непознатата фигура Трайчо Трайков, оказал се впоследствие инвеститор в Прокопиевия “Каолин” и човек с добри контакти в EVN (последен работодател на Трайков).

Кой назначи Плевнелиев?

Но министерските кресла за тандема Бориславова и Прокопиев не свършват дотук. Те лансират на възлова позиция и трети човек – добрия семеен приятел на Прокопиев – Росен Плевнелиев. Двамата по това време въртят бизнес в строителството.

Официално с проекта “Бизенс парк София”, а неофициално и скрито чрез офшорна схема, както показа разследване на ТВ7 преди дни, и с “Резиденшъл парк София”.

За Плевнелиев е отреден постът на министър на регионалното развитие. И това не е случайно. Акцент в управленската програма на ГЕРБ, колкото и претенциозно да звучи това за един доклад от няколко страници, е изграждането на инфраструктурни проекти. Там са съсредоточени най-голяма част от капиталовите разходи на властта. А както добре знаем, най-лесно се “усвояват” пари, когато и където са най-много.

Разбира се, медийната машина работи и за Плевнелиев. Той е представен като преуспяващ мениджър, спечелил достатъчно, че да не бъде подкупен, естествено – независим експерт и още куп суперлативи.

Без СИБанк

Няколко месеца, след като Бойко Борисов става премиер на България, СИБанк удвоява приходите си от депозити на държавни фирми и печели конкурса за разпространение на винетните стикери през следващите 4 години.

Банката реално не е под контрола на Бориславова, но тя все още притежава миноритарен пакет от финансовата институция и чрез позицията на приятеля си се стреми да спечели по-голяма експозиция на СИБанк сред държавните средства.

Бориславова напуска банката през 2010 г., когато продава остатъчния пакет от малко над 16% от акциите при обща цена от 141 млн. лв.

Така за пореден път СИБанк си потвърждава прозвището, че е банка на властта, тъй като при всяка смяна на караула се подменя и собственикът на трезора. Какво ще прави с всичките тези пари, би се запитал всеки нормален човек. Цветелина има сигурен отговор – завзема нови бизнес територии.

ВЕИ кралете

Двамата с Прокопиев заемат основни позиции при развитието на ВЕИ проекти и продажбата им на външни инвеститори.

ВЕИ секторът е голямата бомба, която ГЕРБ залага в българската икономика. По време на управлението на ГЕРБ са присъединени 10 пъти повече ВЕИ, отколкото докато на власт е била тройната коалиция.

Хора, пряко свързани с власт, получават годишно над 70 млн. лева от ВЕИ мощности, които са свързали с мрежата на НЕК по време на управлението на ГЕРБ. Това изчисли през 2012 г. депутатът от Коалиция за България Антон Кутев.

Причина за колосалното нарастване на ВЕИ проектите е, че страната ни се ангажира до 2020 г. да достигне поне 16% от потребяваната енергия да е от енерго-възобновяеми източници. Тъй като ВЕИ енергията е невъзможно да се конкурира на свободен принцип с останалите производители, управляващите залагат огромни преференциални цени за произвеждания ток от зелени централи.

Освен това държавата се ангажира да изкупува този ток преференциално и го вкарва в общия микс при изчисляването на цената. Стойността на ел. енергията изхвърча нагоре и в крайна сметка доведе до падането на Борисов от власт след серия от улични протести.

Преди това обаче хората в сянка – Бориславова и Прокопиев напълват портфейлите си от ВЕИ сделки. Как работи схемата? Компания (често с офшорна собственост) купува земеделска земя на безценица. Статутът на имота се сменя и той става индустриална площ. Така на него вече може да има строителство.

След това се появяват перките или фотоволтаиците и проектът е готов за продан. Печалбата е колосална. При цена по себестойност на всеки инсталиран мегават от около 50 000 евро и наложената временно (преди да бъде отменена в съда) такса за присъединяване към мрежата на ЕРП от 50 000 лв. и продажна цена на готовия проект от 150 – 200 000 евро на мегават, печалбата за консултантите е огромна.

А в ролята на консултант най-често влиза Иво Прокопиев. За да се случват всичките проекти обаче, е необходимо банково финансиране. Цветелина не може да търпи дълго да стои без банка зад гърба. Затова в края на 2011 г. тя придобива мажоритарния пакет в закъсалата с доста лоши експозиции Българо-американска кредитна банка.

Веднага след придобиването й Бориславова обявява, че вижда БАКБ като “зелена банка”. Но не си мислете, че това е свързано с опазването на околната среда. Просто БАКБ поема кредитирането и обслужването ва ВЕИ проектите.

Нови политически упражнения

Извън финансите банкерката продължава да опитите си за политически инженеринг. След падането на правителството на Бойко Борисов на власт дойде служебно правителство, назначено от Росен Плевнелиев. Сред министрите в него беше пълно с хора от обкръжението на тандема Прокопиев-Бориславова.

След като новото Народно събрание избра за премиер Пламен Орешарски, Бориславова и компания предприеха нови стъпки за политическо инженерство. Заедно с Иво Прокопиев и изританата от Хюлет Пакард Саша Безуханова Бориславова започна да крои основите на т. нар. президентска партия, която Росен Плевнелиев да яхне при свършването на мандата му.

 

Репортер
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване