11/02/13 07:25
(http://e-vestnik.bg/)

В Сирия християни под обсада се страхуват за бъдещето

Асошиейтед прес

Сами Амир е свикнал с ехтящия тътен на артилерията на сирийската армия, обстрелваща позициите на бунтовниците в покрайнините на Дамаск. Избухването на минометните снаряди, изстрелвани от контролиран от ислямисти квартал, го плаши до смърт.

Минхвъргачките многократно са поразявали населения предимно с християни район на Дамаск “Ал Касаа”, в който той живее. Най-малко 32 души загинаха и десетки бяха ранени през последните две седмици.

“Не знаеш кога и къде ще ударят”, казва Амир, който е 55-годишен търговец християнин. “Животът тук често пъти е нелек.”

Бунтовническият обстрел в столицата поразява предимно няколко района, където християните са мнозинство, особено “Ал Касаа”, с неговите широки булеварди, блокове на средната класа, зелени паркове, популярни ресторанти и търговски улици, изпълнени с пешеходци.

Обстрелът и последните нападения на бунтовниците срещу градове с предимно християнско население засилиха страховете сред малцинствените групи в Сирия от все по-голямата роля на ислямските екстремисти и чуждестранните бойци в редиците на въстаниците, които се борят срещу управлението на президента Башар Асад. Християните смятат, че са на мушката отчасти заради антихристиянските настроения сред екстремистите и отчасти като отмъщение заради подкрепата, която се смята, че оказват на държавния глава.

Но макар и някои християни да са против бруталните действия на Асад срещу опозицията и тази общност да се опитва да остане встрани от гражданската война, все по-ясно изразената ислямистка реторика на бунта и участието на ислямисти екстремисти в него ги тласкат към подкрепа за правителството. Християните съставляват около 10 процента от 23-милионното население на Сирия.

“Ако питаш някой християнин кой избира между Асад и Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), отговорът е ясен”, каза преподавателят по политология в Американския университет в Бйрут Хилал Хашан, визирайки сражаващия се на страната на бунтовниците филиал на Ал Каида. “Няма да му е необходимо да се замисля много”.

Преди седмица бунтовници от свързаната с Ал Каида групировка Фронт “Ан Нусра” нападнаха намиращия се на север от Дамаск християнски град Садад и установиха там контрол, докато не бяха прогонени в понеделник след яростни сражения с правителствените сили. Градът изглежда е станал мишена на бунтовниците заради стратегическото си местонахождение близо до основната магистрала, северно от Дамаск, а не защото е християнски.

Но сирийската осведомителна агенция САНА предаде в понеделник, че въстаниците в Садад са рушили намиращата се там църква “Свети Теодор”, както и голяма част от инфраструктурата на населеното място.

Хиляди избягаха от населеното предимно с християни древно градче Маалюля, когато бунтовниците поеха контрола над него миналия месец и го държаха няколко дни, след което правителствените сили го завзеха обратно. Но тъй като по възвишенията около градчето все още има бунтовници, избягалите от него все още са прекалено уплашени, за да се върнат.

Двама епископи бяха отвлечени през април в контролирани от бунтовници райони, а италианският йезуитски свещеник Паоло Дал’Олио изчезна безследно през юли, след като отиде да разговаря с екстремисти от Ал Каида в контролирания от бунтовници североизточен град Ракка. Оттогава няма и следа от тях. През август бунтовници убиха от преминаваща кола 11 християни по време на празненства по случай християнски празник.

Свързани с Ал Каида бойци повредиха и оскверниха църкви в превзети от тях райони. В Ракка екстремисти подпалиха две църкви и им свалиха кръстовете, поставяйки на тяхно място черния ислямистки флаг на групировката. По данни на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права (антиправителствена организация, която следи войната чрез мрежа от активисти) ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване