11/02/13 07:58
(http://www.klassa.bg/)

Ровят имането на Цветанов заради ново дело

Пълна проверка на имането на депутата от ГЕРБ и бивш МВР шеф Цветан Цветанов предстои да бъде извършена от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. До ревизията ще се стигне, след като политикът се сдобие с ново обвинение за източване на 50 000 лева от бюджета на вътрешното ведомство.

Според сега действащия закон комисията има право да проверява обвиняеми само по няколко текста от Наказателния кодекс. Макар с две обвинения, Цветанов досега не попадаше сред тях. До дни обаче бившият МВР шеф ще се сдобие с ново обвинение, което попада под ударите на комисията.

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе вчера трето поред искане в Народното събрание за снемане на имунитета на Цветанов заради започнало разследване на аферата. Първото искане беше за започване на дело срещу него за допуснато незаконно подслушване в МВР, по което вече е подсъдим. Вторият път пък имунитетът му беше свален заради разследване за шест отказа да бъде подслушван бившият шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров въпреки разрешение от съдия.

Преди няколко години покрай имотите на Цветанов избухна грандиозен скандал. Политици внесоха в НАП сигнал, че той притежава 6 апартамента, за които реално няма доказани доходи. Тогава политикът беше проверен от НАП, като данъчните излязоха със становище, че парите за жилищата са му дадени от тъста и тъщата му, но без да проверят дали те имат такива финансови възможности. Преди няколко месеца пък стана ясно, че има съмнения, че ревизията на Цветанов е била стъкмена по поръчка. Затова и сега тече нова контрапроверка на НАП, която трябва да бъде изпратена в прокуратурата.

Експерти обясниха, че при разследването на комисията за бандитско имане обаче ще бъдат проверени всички близки роднини на Цветанов. Предстои да се провери за период от 10 години какви пари е похарчил за пътувания зад граница, за купуване на коли и друго имущество. Ако комисията установи разлика между декларираните му приходи и направените от него и фамилията му разходи над 250 000 лева, ще се поиска и конфискация на имането му.

Според данните по новото разследване Цветанов е извършил длъжностно присвояване и престъпление по служба, съобщиха вчера от прокуратурата. Парите са прибрани от бившия антимафиот №1 във Велико Търново Орлин Тодоров. Топченгето беше арестувано през март 2011 година и се сдоби с обвинение за издаване на информация, събрана с бръмбари, на местни бандити. Въпреки това като МВР шеф Цветанов е разпоредил да му бъдат изплатени заплати за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който Тодоров реално е бил арестуван в затвора в Ловеч. По този начин ченгето получило заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, както и впоследствие 20 заплати при пенсионирането му от МВР.

Заради разследването срещу Тодоров на 19 март с.г. вътрешният министър тогава Цветанов е образувал дисциплинарно производство срещу антимафиота и го отстранил временно от длъжност. Освен това бопаджията бил лишен от достъпа си до класифицирана информация. Това дало основание на дисциплинарната комисия да предложи на министъра да бъде уволнен. Въпреки това Цветанов му наложил само наказание „порицание” и го възстановил като шеф на БОП-Велико Търново. По-късно вътрешният министър издава друга заповед – с която го отстранява временно от длъжност за втори път. На 7 февруари, докато още бил в ареста, Тодоров подал молба за напускане по собствено желание и на 29 февруари бил освободен от МВР. Със същата заповед Цветанов наредил да му бъдат изплатени обезщетенията в пълен размер.















НАТАЛИЯ ФИНАШКОВА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване