11/02/13 07:53
(http://www.klassa.bg/)

Смъкват с 25% сметките за парно

Задължителното използване на топлинни счетоводители да се премахне, с което сметките за парно да се намалят с до 25% за лоялните платци. Това предлага зам.-шефът на енергийната комисия в парламента Явор Куюмджиев от БСП с промени в Закона за енергетиката.

Той подчерта, че в момента през посредници за топлото са длъжни да минават не само етажните собствености, но дори и индивидуалните ползватели на къщи. „Топлофикациите сега не могат да намаляват цената с над 5% от регулираната дори и за лоялните си клиенти, които са готови да плащат предварително, но с по-големи отстъпки. С премахването на топлинните счетоводители ще освободим и тази долна граница. Така сметките на изрядните клиенти може да се намалят много.

Това ще става чисто пазарно, а не регулативно

обясни Куюмджиев планирания механизъм за изтъняване на сметките за парно. Той побърза да уточни, че това ще бъде възможно само за изрядните платци, но не и за крадците на топлоенергия или за системните длъжници.

Чрез заобикалянето на фирмите за топлинно счетоводство щяла да се освободи инициативата на хората. „Те ще могат да сключват директни договори с „Топлофикация” и да се уговарят по какъв начин да им се разпределя сметката, отчетена от общия топломер, и при какви условия”, поясни Куюмджиев. Съседите в етажните собствености предварително ще трябва да се разбират дали това да става на кубатура, квадратура или с вътрешен топломер. Зам.-шефът на енергийната комисия обаче посочи, че ако няколко входа на жилищен блок са на една абонатна станция, но не могат да постигнат съгласие за отчитането, тогава ще останат на сегашния модел, когато някой друг решава разпределението на енергията.

Предложението за отпадане на задължителното посредничество на топлинните счетоводители вече било обсъдено с топлофикациите в страната и те

масово подкрепяли промяната на модела

Куюмджиев все пак планира идната седмица да проведе поредната широка обществена дискусия, на която да предложи за обсъждане тази поправка в Закона за енергетиката. „Амбицията ни е до края на ноември да изчистим всички идеи и новите правила да влязат в сила от 2014 г.”, заяви Куюмджиев. По този начин изрядните абонати на топлофикациите ще могат да се възползват от по-добрите условия и ниски сметки още през втората половина на този отоплителен сезон.















МИНА МАРИНОВА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване