11/05/13 22:38
(http://e-vestnik.bg/)

Ал Каида стои зад убийството на френските журналисти в Мали

Преврат в Мали. Снимка: от тв екрана

Двамата френски журналисти, убити в събота в Северно Мали, са били отвлечени веднага, след като интервюирали местен сепаратистки водач в град Кидал - столица на туарегските територии, пише френският в. “Фигаро”.

Жислен Дюпон и Клод Верлон от Радио Франс ентернасионал (Ер Еф И) пристигнали с кола при Амбейри Аг Риса от туарегското Национално движение за освобождение на Азауад. След интервюто излезли и щом доближили колата си, били пленени от трима или четирима мъже, които говорили на местния език. Похитителите заплашили с оръжие придружителя на репортерите, разпоредили на бунтовническия лидер да не излиза навън, вързали двамата французи и ги откарали към границата с Нигер и Алжир.

Френските власти и туарегските сепаратисти съобщиха в събота, че телата на отвлечените журналисти са били открити край Кидал. Според източник от малийските сили за сигурност двамата са били убити на около 12 километра от североизточния град. Днес в Бамако е насрочена церемония по предаване на останките, които ще бъдат откарани в родината на загиналите, посочва “Фигаро”.

Жислен Дюпон - журналист експерт по африканските въпроси, и Клод Верлон - опитен техник, действал и преди в конфликтни райони, подготвяли серия от репортажи за ситуацията в Мали, след като отразявали президентските избори там миналото лято. Двамата пристигнали в Кидал по въздуха със съдействието на мисията на ООН в Мали, тъй като френските военни части, водещи в страната антитерористичната операция “Сервал”, отказали да ги транспортират и ги посъветвали да не отиват в опасния град.

Силите “Сервал” опровергаха съобщенията, че техен хеликоптер е преследвал колата на похитителите. Според тях две машини излетели, но пристигнали на мястото едва след екзекуцията. Изпратени били и трийсетина войници с бронирани коли, но те изобщо не открили престъпниците. Френската армия твърди, че разследва убийствата и издирва извършителите, без да коментира информацията за колата “Тойота”, открита край телата, пише вестникът.

“Фигаро” цитира изявления на френските и на малийските власти, гневно осъдили престъплението, и отразява вчерашното извънредно правителствено заседание в Париж, председателствано от президента Франсоа Оланд.

Външният министър на Франция Лоран Фабиюс обвини за убийствата “терористичните групировки, противници на демокрацията и изборите”. Той съобщи, че ще бъде засилена охраната “в цялата зона и околните зони”, но не добави подробности. В момента в Кидал са разположени близо 200 френски военни, 550 “сини каски” и 200 военни от Мали, допълва “Фигаро”.

Фабиюс заяви, че ще бъдат взети мерки за “по-осезаемо” френско присъствие - както забелязва вестникът, независимо от разпоредбите да се избягват действия, създаващи имидж на окупационни войски.

Френският “Монд” изброява ред въпроси без отговор относно причините за двойното убийство на двамата опитни журналисти и самото престъпление. “Нито Жислен, нито Клод не бяха горещи глави, те не са поели никакъв неразумен риск”, уверява Мари-Кристин Сарагос, шеф на групировката “Франс медиа монд”, в която влиза Ер Еф И.

Туарегското сепаратистко Национално движение за освобождение на Азауад осъди убийствата и обеща да задейства всичко, за да открие виновниците. Днес обаче организацията е разцепена, както и всички групи в региона, след като започна френската операция “Сервал”. Над отвличането “витае и призракът на Ал Каида в ислямския Магреб”, отбелязва “Монд”.

Северно Мали е твърде нестабилен район, където ислямистите извършват все повече нападения и атентати с наближаването на парламентарните избори, насрочени за 24 ноември, изтъква френският “Либерасион”.

Положението е особено опасно в Кидал - зоната е извън контрола на Бамако и се управлява от съперничещи туарегски групировки независимо от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване