11/05/13 23:13
(http://e-vestnik.bg/)

Казармите край Харманли като бедняшки квартал от Азия

Снимка: Иван Атанасов, Сакар нюз

Бившите казарми край Харманли са като бедняшки квартал от Близкия изток. В него живеят над 1000 бежанци и емигранти от Азия и Африка. В района няма нито един преводач. Откъде да го намерят? Кой да го назначи? Полицаите се разбират с бежанците с жестове. Храната не достига, не навсякъде има ток, в лагера има деца, болни, бременни, диабетици…
Те палят огньове около палатки и фургони и се топлят в това топло време. Дори не подозират какъв студ идва тук през зимата и никой не може да предвиди какво ще последва.

Тук човек разбира какъв проблем са бежанците за България. Как страната ще се справи, ако тук се съберат не сегашните хиляда, а 5-10 хиляди?
Първите бежанци са докарани тук на 10 октомври с два автобуса. От тогава досега през няколко дни докарват нови и нови нелегални. Тук не са само сирийци. Има различни пришълци от Северна Африка, вече над 10 са чернокожите. Някои са без документи, не се знае с каква нацоиналност са. Покрай кризата в Сирия мнозина емигранти си пишат сирийци и искат да стигнат до Западна Европа.
Иди, ,че разбери кой какъв е.

За десетина дни тук се напълниха фургоните с 450 човека, нови 200 бяха настанени в две големи казармени помещения. След тях дойде ред на палатките. Те са 100 на брой и тях в момента има около 300 човека. Брезентовите къщи могат да поемат поне 1000 човека. В района на запустялата казарма има няколко блока, където са живеели войници. В миналото полкът е наброявал 2500 човека, за които е имало прилични условия, но постройките са изоставени, порутени, в някои няма вода, ток, нужен е основен ремонт, за да бъдат настанени нови бежанци.

Обитатели на лагера на опашка за храна. Снимка: Иван Атанасов, Сакар нюз

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване