11/05/13 22:41
(http://e-vestnik.bg/)

Местните избори в Северно Косово трябва да бъдат анулирани

Косово е сърцето на Сърбия. Плакат срещу независимостта на Косово

Местните избори в северната част на Косово и Метохия трябва да бъдат анулирани. Гласуването в Митровица в неделя бе насилствено прекъснато, когато неидентифицирани маскирани лица нахлуха в три изборни секции и разбиха урните, ранявайки две невинни жени, а в двора на Техническото училище същата вечер бе открита неексплодирала ръчна бомба. Изборите се провалиха и в Звечан, откъдето наблюдателите на ОССЕ се евакуираха спешно, събирайки урните с непреброените гласове. Бързайки да си сложат жилетките и шлемовете и да избягат, сякаш бягат от Фалуджа, някои забравиха и урните. В изборната нощ не се справи добре и ЕУЛЕКС, която преди още изборите да са приключили събра изборните материали - бюлетините за гласуване и протоколите от Лепосавич, и избяга.Денят на гласуването бе предшестван от всевъзможни пречки от страна на Прищина. Като начало представителите на Централната избирателна комисия пречеха на сръбските бежанци да се запишат в избирателните списъци, а позволяваха на албанци, които никога не са живели в северна Митровица, да се запишат. И мъртви хора се оказаха в избирателния списък. За тези нередности много пъти предупреждаваха официални лица от Белград, но Брюксел не постъпи почтено и не осигури на сърбите да имат същите права като албанцит ена тези избори. Затова сега Брюксел трябва да помогне да се вземе решение за анулиране на изборите в северна Митровица. Това би помогнало за реабилитиране на брюкселското споразумение в очите на сърбите. Сръбската страна пое много голям риск, когато реши да приеме брюкселското споразумение и въпросът за политическата сметка предстои да дойде на дневен ред.

Вярно е, че брюкселското споразумение не помогна и на Хашим Тачи в очите на неговите сънародници. Напротив. Неговата Демократическа партия междувременно едва не се разпадна. Тачи бе напуснат от най-близките си сътрудници. Той претърпя изборна катастрофа в повечето места, а особено тежко поражение преживя в Прищина, където неговият кандидат не успя дори да се пласира за втория изборен кръг за кмет.

Нито един журналист в Сърбия в този момент не може да каже достоверно какво точно се е случило в неделя в избирателните секции в северната част на Косово и Метохия. Министърът без портфейл Александър Вулин с право констатира, че след местните избори ликуват само представителите на Демократическата партия на Сърбия, които вчера със задоволство заявиха, че изборите не тябва да се повтарят, защото напълно са се провалили.

Тези избори, на които няма победител, ще запомним с кръвта по ризата на Кръстимир Пантич и плакатите, с които бе облепена Митровица и на които владика Теодосий е показан с албанска шапчица и обвинението, че е “шиптарски владика”. И едното, и другото е политическо насилие, само че проявено в различни форми. Северът на Косово бе запазен от сърбите защото те бяха единни. Поставянето на албанска шапчица на главата на сръбския владика е глас за политиката “колкото по-зле, толкова по-добре”. А последиците от такава политика винаги са опасни.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване