11/05/13 22:44
(http://e-vestnik.bg/)

Сноудън - ключов свидетел за подслушването на Меркел?

Едуард Сноудън. Снимка: от тв екрана

Германия и САЩ са готови да сключат поисканото от Берлин споразумение, според което е недопустимо да се шпионират взаимно. Експерти обаче предупреждават, че Вашингтон може да преразгледа мнението си, ако Берлин предприеме действия да покани в страната бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън, пише “Комерсант”.

Русия и САЩ гледат по различен начин на изразената от Едуард Сноудън готовност да общува с германските правоохранителни органи във връзка с делото за подслушвания телефон на канцлерката Ангела Меркел, посочва изданието, цитирано от Би Би Си.

В писмо до властите в Берлин от петък бившият сътрудник на американските тайни служби се съгласи да свидетелства в разследването на скандала с американското подслушване на Меркел и поиска да бъде изслушан в Конгреса на САЩ.

Властите на САЩ са убедени, че Сноудън нарушава “ултиматума” на руския президент Владимир Путин, приел изобличителят на американските служби да остане в Русия, само ако “спре дейността си, целяща да нанася щети на американските ни партньори”. Вашингтон обаче не вярва, че западните медии, които продължават да публикуват секретни материали от архива на Сноудън, не съгласуват с него графика, по който обнародват документите, обяснява “Комерсант”.

“Действията на г-н Сноудън в Москва очевидно вредят на националните интереси на САЩ”, напомня вестникът неотдавнашно изявление на високопоставен представител на Белия дом.

Кремъл обаче не бил съгласен въпросът да се поставя така. “Материалите (поместени в германски медии) не са били разпространени от (територията на) Русия”, е обяснил пред изданието Дмитрий Песков, прессекретарят на Путин.

Самият Сноудън също е заявявал неведнъж, че е дал на западни журналисти целия си архив и вече няма достъп до него.

“Никой не му позволява да наруши условието на президента на Русия - да не нанася вреда на САЩ. Той обаче се намира на руска територия, след като законно е получил временно убежище, затова може да се среща с когото пожелае - не можем да му попречим”, цитира всекидневникът коментара на Песков.

Както пише “Комерсант”, германски депутати се надяват Сноудън да стане ключов свидетел по делото за подслушване на Меркел, ако бъде образувано такова.

Адвокатът на Сноудън Анатолий Кучерена обаче заявил пред вестника, че довереникът му не може да замине за Германия, тъй като има статут на временен бежанец и законът му налага да не напуска Русия.

Според юриста Сноудън не е нарушил условията, при които може да остане в Русия, изброени от Путин. Журналистите са получили от Сноудън материали за публикуване, докато американецът е бил в Хонконг; “Тук той не е давал никому никакви нови материали”, уверява Кучерена.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване