11/06/13 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Джон Кери като глобален пожарникар

ДПА

Джон Кери. Снимка: от тв екрана

Президентът на САЩ Барак Обама е подложен на натиск в чужбина, а държавният секретар Джон Кери играе ролята на пожарникар, който потушава различни дипломатически проблеми по света.

Дори само един поглед към графика на посещенията на Кери е изтощителен. Той трябва да посети девет страни в Близкия изток, Европа и Северна Африка до 11 ноември. И от него се очаква да изтърпи неприятни разговори във всяка от тях.

Много съюзници на САЩ са раздразнени на Вашингтон - било заради твърденията за шпионаж, свързани с Агенцията за национална сигурност (АНС), политиките на САЩ към Сирия и Иран или напредъка в близкоизточния мирен процес.

Задачата на 69-годишния Кери е ясна. В самите Съединени щати много хора смятат, че страната им не се представя добре на дипломатическия фронт в последно време. Подкрепата за външната политика на Обама е по-малка от 39 процента, най-ниското ниво през почти петгодишното му президентство, според уебсайта “Риъл клиър политикс”, усреднил резултатите от социологическите проучвания напоследък.

А все пак Обама е доста зает с вътрешни въпроси - от здравната реформа до фискалните проблеми, така че голяма част от работата по ограничаване на вредите извън границите на страната се пада на Кери.

“Като цяло секретарят смята, че начинът, по който би трябвало да продължим да подхождаме към въпросите, по които работим заедно - глобалните предизвикателства, или въпросите, по които може да има притеснения, е да запретне ръкави и да води лична дипломация”, каза неговата говорителка Дженифър Псаки при представянето на плановете на Кери пред медиите.

В графика му са включени Египет, Саудитска Арабия, Полша, Израел, Западния бряг, Йордания, Обединените арабски емирства, Алжир и Мароко.

Изненадващо, пътуването започна с Кайро, където толкова високопоставен служител на САЩ не беше идвал, откакто президентът ислямист Мохамед Морси беше отстранен от военните през юли.

Фактът, че Египет първоначално не фигурираше в официалния план на Кери, говори много: въпреки че правителството на САЩ не смята отстраняването на демократично избрания Морси за преврат, то все пак прекрати помощта за египетската армия. Между двете страни, които досега бяха близки съюзници, има значително напрежение.

Изглежда, че Саудитска Арабия също иска някаква яснота. Рияд е раздразнен от политиката на Вашингтон към Сирия: саудитците не одобряват решението на САЩ да не нанасят военен удар срещу Сирия като наказание за използването на химически оръжия, за което беше обвинен режимът на президента Башар Асад.

“Саудитска Арабия изпраща на бунтовническите сили военна помощ за милиарди долари и от месеци притиска международната общност да се намеси, а в същото време вижда как САЩ и международната общност дават още повече време на режим, който досега не показва каквото й да е желание да се съобрази с международното право или да го уважава”, каза Салман Шейх, директор на базирания в Катар “Център Доха” на института “Брукингс”.

Саудитска Арабия предприе безпрецедентен ход, като отказа място в Съвета за сигурност на ООН преди две седмици. Причината според саудитското правителство са “двойните стандарти” на съвета и неспособността на този орган на ООН, според саудитците, действително да решава конфликти, например в Сирия.

Рияд също така се тревожи, че Вашингтон предпазливо се сближава с главния му съперник - Иран. Някои експерти обаче отбелязват, че недоволството на Саудитска Арабия не бива да се приема твърде присърце.

Все пак нейното отношение не е мотивирано от “хуманитарна загриженост за хората” в Сирия и Иран, каза журналистът и специалист по външната политика на САЩ Фарид Закария. “Това ...

Публикувана на 11/06/13 22:30 http://e-vestnik.bg/19106/dzhon-keri-kato-globalen-pozharnikar/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване