11/12/13 08:26
(http://offnews.bg)

Полицията бие – един човек е с разбита глава (на живо)

Снимка: OFFNews 1468654_728993697128266_1664021783_n Снимка: OFFNews Окупация на парламента. Снимка: Николаос-Теодорос Цитиридис Студенти окуратори. Снимка: Николаос-Теодорос Цитиридис Снимка: OFFNews Снимка: OFFNews Снимка: OFFNews Сблъсъци между студенти и полиция. Снимка: OFFNews

Студентската окупация на парламента стигна до сблъсъци с полицията. Протестиращи опитаха да направят жива верига откъм задния вход на парламента при храм-паметника “Св. Ал. Невски”. Това доведе до сблъсъци с полицията, която опита да изтласка протестиращите. 

Един човек е с разбита глава, след като беше ударен от полиция. Той е зад загражденията.

Преди обявената в 10.30 часа студентска окупация денят на депутатите започна при засилено полицейско присъствие.

Въпреки че преди 10.00 часа пред Парламента имаше едва 30-тина протестиращи, полицейските части и жандармерията вече бяха заели местата си около сградата. Задният вход на Народното събрание, от където влизат депутатите, беше заграден от автомобили на жандармерията. Така протестиращите не могат да видят кога влизат народните представители.

Хронология на протеста:

11.55 часа – Човек е с разбита глава. Борис Рнгелов от студентските протести обясни, че е бил ритан от полицаи. Той поискал служителите да се легитимират, но те отказали. 

11.45 часа – Сред викове “Убийци” полицаите опитаха да избутат второ заграждение зад храм-паметника “Св. Ал. Невски”. Има няколко задържани протестиращи, които са зад полицейските заграждения. Един протестиращ проби полицейския кордон и беше подгонен от полицай, който го напсува. Има призиви да се снимат сблъсъците и лицата на полицаите. “Снимайте тези полицаи скапани”, призова жена.

11.40 часа – Едно момиче е било прегазено по време на сблъсъците. Протестиращите пропуснаха линейка до площада. 

11.38 часа - Втори кордон полиция избутва протеста и журналистите. Беше разчистен периметър, за да се изчисти площада. Обстановката се успокои, но районът е блокиран от протестиращи. 

11.35 часа - Студенти лягат пред полицейски автомобили, камионетки и бусове. Полицията ги влачи, за да ги отстрани от пътя. 

11.31 часа – Полицията опита да изтласка протестиращите. Това породи гнева на някои от тях, които започнаха да ги освиркват и да викат “Боклуци”. 

11.28 часа – Живата верига се насочи към парламента. Стигна се до сблъсъци с полицията. На земята има повалени протестиращи.

11.25 часа – Пред входа на катедралата “Св. Ал. Невски” студенти направиха жива верига, за да не пуснат депутатите извън Народното събрание. Има информация за сблъсъци с полицията. На улицата има поставени пейки. Студенти са блокирали и подходите към храма в съседните улички.

11.18 часа – Полицията започна проверки на личните карти на някои от протестиращите. Сред проверените беше и Станислав Въчин, богословът, който развя трибагреника от катедралата “Св. Ал. Невски”, а по-късно беше уволнен.  

11.09 часа – Протестиращите обявиха, че основно трябва да се съберат на площад “Св. Ал. Невски”.

11.06 часа – Студентите се разпределиха по различните страни на НС с намерението да го оградят и блокират.

11.03 часа – Протестиращите посрещнаха с освирквания избора на Алиосман Имамов за зам.-председател на Народното събрание. Той беше избран на мястото на напусналия Христо Бисеров.

11.02 часа – Пред OFFNews Ивайло Динев потвърди, че студентите обмислят промяна на окупационния протест. От сряда обмислят да освободят достъпа до Ректората.

10.56 часа – Студентите изпяха националния химн. Един от тях обяви по мегафон, че ще останат пред Парламента, докато депутатите не приключат работа, за да не ги пуснат да излязат. Протестиращите започнаха да скандират: “Тука ще стоим”.

10.42 часа – Студенти отрекоха информацията, която беше тиражирана, че от утре свалят окупацията на Ректората.

10.40 часа – Протестиращите изгониха екип на ТВ “Алфа”. Репортерът и операторът потърсиха защита от полицията. 

10.33 часа – Броят на студентите достигна 500 души. Те скандират “Оставка”.

10.20 часа – Стотина студентите се събраха във вътрешния двор на Ректората. Те имат готовност да се отправят към парламента.

10.00 часа – 30-тина души се събраха около сградата на Народното събрание.

Протестът на живо със съдействието на блогъра Иво Божков:

Live streaming video by Ustream

Статията "Полицията бие – един човек е с разбита глава (на живо)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване