11/13/13 22:58
(http://e-vestnik.bg/)

В Русия одобряват ареста на активистите от Грийнпийс

Снимка: Грийнпийс

Повечето хора в Русия (56 на сто) одобряват ареста на активистите от кораба на Грийнпийс “Арктик сънрайз”, опитали се да протестират през септември на руска петролна платформа. Същевременно в обществото има и мнение, че дейността на руски компании в арктически води крие риск от екологична катастрофа, което налага нуждата от международен контрол. Това сочат данни от допитване на руския център “Левада”, цитирани в “Известия”.

В края на септември Сергей Медведев - професор от руското Висше училище по икономика, предложи в Арктика, включително в руския сектор, да бъде създадена зона резерват под международен контрол. Той бе убеден, че руският петролодобив в региона със сигурност ще предизвика екологична катастрофа. Лидерът на либералдемократите в Русия Владимир Жириновски настоя ученият да бъде уволнен, а президентът Владимир Путин го нарече хапльо, напомня всекидневникът.

Повечето участници в руското проучване (54 на сто) смятат Грийнпийс за екозащитна организация, използваща спорни методи. 28 процента са убедени, че това е лобистка бизнес структура, която се крие зад екологични лозунги, а де факто се опитва да премахва конкурентите на своите спонсори. Половината анкетирани следят нейните акции с интерес и одобрение. Осъждат ги 22 на сто.

Огромното мнозинство жители на Русия - 81 на сто, не са чували за предложението в Арктика да бъде създаден резерват под международен контрол. Сред осведомените 35 на сто го подкрепят, 23 процента смятат, че Сергей Медведев е предател на националрните интереси, а 42 на сто нямат мнение.

Шефът на енергийната програма към руския клон на Грийнпийс Сергей Чупров посочва, че преди месец друго допитване отбеляза 66 на сто подкрепа за руските власти в действията срещу кораба “Арктик сънрайз”. “Динамиката е в полза на Грийнпийс”, коментира той новите резултати.

Според “Известия” нещата може би са далеч по-прости. В Русия има традиция да бъдат съжалявани всички хвърлени зад решетките - колкото повече лежат, толкова по-голямо съчувствие будят, напомня вестникът.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване