11/13/13 10:36
(http://radiomilena.com/)

Отворено писмо до кмета на Община Поморие

Граждани от Поморие са изпратили отворено писмо до кмета на общината във връзка със състоянието на уличната мрежа, което публикуваме:

ДО КМЕТА НА ОБЩИНА ПОМОРИЕ

                                                                                 КОПИЕ ДО ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА

                                                                                  ОБЩИНА ПОМОРИЕ

 О Т В О Р Е Н О  П И С М О

            УВАЖАЕМИ Г-Н КМЕТЕ, УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

 

Като се подписваме под това отворено писмо, искаме да насочим Вашето внимание и усилия върху един наболял проблем, който отдавна занимава гражданите на Поморие.

Този проблем е свързан с трагичното състояние на първостепенната и второстепенна улична мрежа, което буди недоволства сред хората. Става въпрос за създаваните през годините изкуствени неравности, с цел ограничаване на скоростта на движение по уличната мрежа не само в града ни, но и във всички населени места в рамките на Община Поморие.

Преди да изразим становището си искаме да уточним следното: ние не сме против изграждането на подобни съоръжения, които имат своя смисъл за безопасността на хората по уличното платно. Проблемът е, че те трябва да отговарят на действащите нормативни документи а именно:

1. НАРЕДБА № РД-02-20-10 от 05.07.2012 г. за условията за изграждане или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване на скоростта на движение и изискванията към тях, Обн. – ДВ, бр. 56 от 24.07.2012 г., в сила от 24.07.2012 г., издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на вътрешните работи

2. НАРЕДБА № 2 от 17.01.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътна маркировка, с редакция към ДВ бр.13 от 10.02.2001 г.

3. НАРЕДБА № 1 от 17 .01.2001 г. за организиране на движението по пътищата, Обн. – ДВ, бр. 13 от 10.02.2001 г.; Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството

Целта на влязлата в сила на 24.07.2012 г., НАРЕДБА № РД-02-20-10 от 05.07.2012 г. за условията за изграждане, или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване на скоростта на движение, както и техническите изисквания към тях (чл. 1, ал. 1, т. 1 и 2), е да съблюдава не само безопасността на пешеходците и колоездачите, но и правото на собственост на водачите на МПС.

В & 3, ал. 2 от ПЗР наредбата е предоставила на администрацията, управляваща пътя ,или на собственика на пътя гратисен период от една година от влизането и в сила (т.е. до 24.07.2013 г., който срок мина)изкуствените неравности да бъдат приведени в съответствие с нея, в противен случай да бъдат отстранени, като същата наредба в своите четири приложения задава видовете изкуствени неравности и техните параметри. Видно от тези приложения на територията на община Поморие не съществуват изградени изкуствени неравности съобразно изискванията на наредбата.

Всички сме наясно с финансовите проблеми в цялата държава, и целта ни в това писмо не е да вкарваме община Поморие в излишни разходи. В същото време като изрядни данъкоплатци имаме правото да пътуваме без да се изнервяме, повреждайки колите си.

Напомняме Ви и за друг фактор – времето прекарано в уличните задръствания, което освен това се изразява и в пари. Сега съществуващите изкуствени неравности ни принуждават да спираме с колите си до 0 км./ч, за да ги преминаваме, което покачва разхода на гориво в пъти повече.

Паричните разходи извършени от нас не са единствените. Да не забравяме за  изнервените шофьори на пътя/ допълнителна предпоставка за ПТП/, честите ремонти и разходи по колите,загубеното време, докато автомобилите са на ремонт. Допълнително искаме да подчертаем лощото впечатление,което оставят изкуствените неравности върху гостите на града,особено в активния туристически сезон.Много от тях може би няма да се върнат пак в  Поморие,което не е добре за икономиката на града.

 

Настояваме институциите, изпълнявайки правомощията дадени им от закона, да намерят адекватно решение и в най кратки срокове да се извършат корекции на всички създадени изкуствени неравности, като препоръчваме да се започне най-напред от неасфалтовите съоръжения– на пешеходната пътека пред Пансионата, на пешеходната пътека пред червения блок, пред детската градина на ул. „Солна“, пред магазин Пени, пред училището в квартал „Св. Георги“, а в последствие и всички останали, но и в другите населени места на територията на общината.

 

Освен, че сме шофьори,ние сме и пешеходци. Затова настояваме на основание чл. 11, ал. 2 от НАРЕДБА № РД-02-20-10 от 05.07.2012 г на МРРБ, да се извърши допълнително интензивно осветяване на всички пешеходни пътеки, което да бъде извършено двустранно насочено и с по-голям интензитет, в сравнение на това на пътя. Това ще осигури по–голяма ефективност за предотвратяване на инциденти с пешеходци.

 

Поставените въпроси са в изключителната компетентност на местната администрация на община Поморие  и се надяваме, че те ще бъдат  бъдат решени бързо и в интерес на хората от общината и нейните гости.

 

Това отворено писмо е придружено с подписи на граждани и гости на града.

Публикувана на 11/13/13 10:36 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/o4mDYZrZ0ro/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване