11/14/13 22:21
(http://e-vestnik.bg/)

В Холандия откриват расизъм в коледна традиция с Черен Петър

Ройтерс

Холандци, облечени в оранжево, на улица в Амстердам. Снимки: Бистра Величкова

Холандците гледат на себе си като на толерантни прагматици, които са особено приспособими, ако го изискват социалната хармония или търговските интереси. Този автопортрет обаче стана на пух и прах през последните седмици, когато гласове вътре в страната и в чужбина в хор заклеймиха една коледна традиция, която много холандци смятат за безобидно забавление, но критиците твърдят, че е расистка.

Както повелява народната традиция, Синтерклаас, холандският дядо Коледа, пристига в Холандия в средата на ноември, придружен от слугата си Черния Петър (Зварте Пийт), чиято роля традиционно играе бял мъж с боядисано в черно лице, къдрава перука и голяма, боядисана в червено уста.

Сега на холандците се налага да се изправят пред възможността тяхната много популярна коледна традиция да се окаже носителка на скрит расизъм, което според мнозина е анатема за тяхната култура. Малко дебати са предизвиквали такива вълнения сред хладнокръвните холандци.

Милиони “харесвания” получи Facebook страница, подкрепяща Черния Петър, след като независим експерт, работещ за Съвета на ООН за правата на човека, разкритикува традицията. Премиерът Марк Рюте отхвърли твърденията, че Холандия е нетолерантна и ксенофобска. “Не припознавам моите сънародници в подобно описание”, заяви той пред журналисти миналата седмица, когато бе попитан дали Холандия е спряла вече да толерира чуждоземците.

Но това е впечатлението, което се създава от дебата, смята Куинси Гарио, художник, който от години води кампания срещу Черния Петър. “Лъгали сме себе си за своята толерантност толкова дълго, че дори не разпознаваме вече дискриминацията”, казва той. От десетилетия е налице изключване на малцинствата от обществените и икономическите структури.

Той допълва, че децата на много имигранти в Холандия все по-открито заявяват, че се сблъскват с признаци на расизъм и че техните родители вероятно са избрали просто да не обръщат внимание. “Говорим за трето и четвърто поколение хора, които гледат (на Холандия) като на своята собствена страна и искат да поемат отговорност заради себе си и своите деца”, казва той.

Дестинация за имигранти

Фурорът около почитаната традиция, за която някои специалисти по история на изкуството казват, че датира от 17 век, когато е било модерно заможните амстердамски семейства да си имат чернокож домашен роб, извади наяве холандската чувствителност по расовия въпрос.

Богата и бързо разрастваща се в годините след Втората световна война, Холандия е основна дестинация за лица, мигриращи по икономически причини от Южна Европа, Турция и Мароко през 50-те и 60-те години на 20 век. През 2010 г. около 11 процента от населението са лица, родени в чужбина, отбелязва Евростат. Повечето са получили холандско гражданство - знак за успешната интеграционна политика на страната.

От 16-милионното население повече от 3,5 милиона са родени в чужбина холандски граждани или деца на имигранти, допълва статистическата агенция. Най-големите имигрантски общности са тези от Турция, бившата холандска колония Суринам и Мароко. Някои холандци обвиняват външното влияние - от мюсюлмани до имащите склонност да се месят бюрократи от ЕС, за ерозията на холандската култура и социални придобивки, особено в момент, когато много холандци чувстват лишения заради икономическото забавяне.

“Много холандци поначало се чувстват заплашени”, казва Лоранс Буиджс, социолог в Амстердамския университет. “Сякаш имат усещането, че Брюксел или ООН искат да отнемат нашето самосъзнание”. Такива страхове засилиха подкрепата за Герт Вилдерс, популистки антиислямски настроен политик, който иска да спре имиграцията на мюсюлмани и източноевропейци и иска Холандия да напусне еврозоната и да си върне обратно властта от Брюксел. Той дори създаде уебсайт, на който хората могат да подават жалби срещу източноевропейци.

Андре Кроуел, политолог в Амстердамския свободен университет, е съгласен, че наяве е излязла лека склонност към нетолерантност. “Тя се забелязва в силата на антимюсюлманските партии в сравнение с други страни като Германия”, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване