11/19/13 22:19
(http://e-vestnik.bg/)

Амнистия очакват от Ердоган след реч в Диарбекир

Ердоган говори пред привърженици в Диарбекир. Снимка: заман

Обсъждането на обща амнистия може отново да се появи в дневния ред на правителството след изявленията на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган по време на посещението му в югоизточния окръг Диарбекир в събота в опит да подкрепи продължаващия процес за уреждане на кюрдския проблем, целящ прекратяване на десетилетния кюрдски конфликт.

Ердоган даде знак, че ако кюрдите застанат зад мирния процес, Турция може да освободи кюрдските затворници, а онези, които са се присъединили към Кюрдската работническа партия (ПКК), ще слязат от планините.

Общата амнистия е много деликатна тема в Турция и мнозина не одобряват идеята за освобождаване на осъдени терористи. Има и куп правни и съдебни проблеми при един такъв ход.

Докато по темата във въздуха витаят различни въпроси, турският вицепремиер Бюлент Арънч изключи взможността за евентуална обща амнистия за ПКК. По думите му правителството няма план за амнистия в момента. През март Ердоган сложи край на слуховете за възможна обща амнистия за терористите на ПКК като част от усилията на правителството за прекратяване на десетилетния проблем с тероризма в страната.

“Обща амнистия няма да има на всяка цена. Казвал съм го няколко пъти преди. Не смятам, че съм в позицията да опрощавам човек, избил невинни хора”, каза премиерът на закуска, организирана от представители на граждански сдружения в Балъкесир, западен град, управляван от Партията на националистическото действие (ПНД).

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган започна миналата година процеса за уреждане на кюрдския въпрос, за да се справи с проблема с тероризма, и от тогава води преговори с Абдуллах Йоджалан, пратения зад решетките лидер на ПКК.

“Ще дойде ден, когато хората ще слязат от планините и затворите ще бъдат опразнени”, каза в събота Ердоган - забележка, която мнозина изтълкуваха като възможен правителствен ход към амнистия.

Освобождаването на хора, пратени в затвора по случаи, отнасящи се до ПКК и терористичния Съюз на кюрдските общини, е едно от главните искания на Партията за мир и демокрация, която има връзки с ПКК.

Коментарирайки речта на Ердоган в Диарбекир, депутатът на ПСР от Диарбекир Галип Енсариоглу заяви, че премиерът не е намеквал за предложение за амнистия, а просто е проправял път за влизането на членове на ПКК в легитимната политика.

В телевизионно интервю в понеделник Енсариоглу поясни, че такава амнистия не е съвместима с конституцията, като добави, че никой няма правото да връща обратно в обществото хора, извършили престъпления на насилие.

Енсариоглу заяви, че думите на Ердоган са се отнасяли само до улесняване на ангажирането на ПКК в легалната политическа дейност и че правителството трябва да работи по стратегия за демилитаризиране на ПКК.

В събота в телевизионно интервю вицепремиерът Бешир Аталай също намекна, че може би е на път амнистия. Той призова терористите от ПКК да предадат оръжията си и заяви: “Ще направим каквото е нужно”. Аталай каза, че правителството не определя процеса като “амнистия”, но посочи, че мирните процеси по света обикновено приключват с решения за бъдещето на бойците, взимани след като те сложат оръжие.

Аталай заяви, че същината на мирния процес е следната: тероризмът ще спре, оръжията ще бъдат свалени и тогава управляващата партия ще направи каквото е нужно. Това по думите му ще включва завръщане на членовете на ПКК от лагерите в планините, тяхно участие в политиката, положението на свързаните с ПКК затворници, реабилитиране на всички, свързани с терористичната организация.

Според в. “Тараф” в случай на пълна амнистия би било ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване