11/19/13 22:18
(http://e-vestnik.bg/)

Асад печели позиции в гражданската война в Сирия

Асошиейтед прес

Силите, верни на сирийския президент Башар Асад, твърдо засилват позициите си през последните седмици в гражданската война в страната, превземайки една след друга бунтовнически крепости и издигайки триумфално сирийското национално знаме с две звезди насред разрушени сгради и осеяни с отломки улици.

Въпреки световното възмущение от използването на химически оръжия правителството на Асад успешно използва разделенията сред опозицията, водещи до намаляване на чуждата помощ за бунтовническата кауза и значителната местна подкрепа и свързани с едно и също нещо: безпокойството от ислямските екстремисти, които стават важна част от бунта.

Победите на бойното поле биха засилили позициите на правителството в мирните преговори, към които се стреми световната общност.

Както сирийското правителство, така и опозицията казват, че са готови да участват в предлаганата мирна конференция в Женева, която САЩ и Русия се опитват да свикат, въпреки че остава неясно дали срещата въобще ще се състои. Подкрепяната от Запада опозиция в изгнание, която има слаба подкрепа сред въоръжените бунтовници в Сирия и още по-слаб контрол върху тях, поставя няколко условия, за да участва, главното от които е Асад да не бъде част от преходното правителство - идея, която Дамаск категорично отхвърля.

“Президентът Башар Асад ще ръководи какъвто и да е преходен етап в Сирия, независимо дали ви харесва или не”, заяви за Асошиейтед прес сирийският депутат Омар Оси.

Победите, които правителството постига напоследък в околностите на столицата Дамаск и в северната част на страната около най-големия сирийски град Алепо, засилват позициите на Асад. А колкото повече напредва правителството, толкова по-лесно е да се отхвърлят исканията на слабата и разпокъсана опозиция.

“Асад иска да отиде в Женева с кредит, а не с дебит”, каза пенсионираният ливански генерал Хишам Джабер, който оглавява Близкоизточния център за проучвания и политически изследвания в Бейрут. “Той се опитва ден след ден да печели на бойното поле и когато отиде в Женева, може да каже: “Добре, това е положението - ние сме силни на фронта. Какво имате вие?”

Правителството постигна най-големите си победи в селищата на юг от Дамаск, където армейски подразделения, подкрепяни от партизани от ливанската шиитска групировка Хизбула и шиитски бойци от Ирак, са превзели пет града от 11 октомври. Последният паднал град беше Хеджейра, където армията нахлу в сряда, броени дни след като превзе съседния град Сбейне.

Войските бяха бързо последвани от камерите на държавната телевизия, която нямаше търпение да покаже победата: националното знаме с две звезди триумфално се издигна насред бомбардирани сгради, огъната арматура и осеяни с отломки улици.

В Северна Сирия силите на Асад са превзели от началото на месеца два града - Сафира и Тел Аран на югоизток от обхванатия от сражения град Алепо - и са си възвърнали военна база близо до международното летище на Алепо.

Алепо, който е най-големият град в страната и бивша търговска столица, е значителна награда във войната. Армията на Асад и бунтовниците се бият за него от лятото на 2012 г., разкъсвайки го на зони, контролирани от бунтовниците и правителството, и превръщайки го до голяма степен в развалини.

В известен смисъл поредицата от победи на правителството напоследък се вписва в обичайния ритъм на конфликта на приливи и отливи през последните почти три години, като в момента махалото се измества на страната на Асад.

Но завоеванията на правителството около Алепо представляват по-голям проблем за опозицията, тъй като предполагат, че контролът на бунтовниците върху северните райони, повечето от които паднаха ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване