11/19/13 06:29
(http://offnews.bg)

ЕП одобрява бюджета на Съюза до 2020 г.

Пленарната зала на Европейския парламент.

Очаква се, че днес Европейският парламент ще одобри бюджета на Съюза до 2020 г.

Това е първият многогодишен бюджет след финансовата криза, която засегна икономиката на всички страни-членки.

Разчетите по новия програмен период бяха обект на редица спорове между членуващите държави. Причина за споровете е фактът, че това е първият случай, в който бюджетът по новия програмен период е по-малък от разчетените средства за предходния период.

За периода 2014-2020 г. са предвидени плащания в размер на 908 млрд. евро, като най-голямата част от тях – 38% – ще отидат за селско стопанство. 34% от парите пък ще бъдат инвестирани в кохезионните политики на Съюза.

За да ги получат, държавите-членки ще трябва да представят стратегии за развитие в съответните сектори, придружени с разчет за очакваните благоприятни ефекти от проектите.

Разчетите по следващия програмен период предвиждат, че държавите-членки, които не спазват фискална дисциплина, ще бъдат санкционирани със спиране на част от европарите.

Орязаният бюджет за периода 2014-2020 г. предизвика скептицизъм у редица евродепутатити, които се съмняват, че разчетените средства ще осигурят достатъчно инвестиции, които са нужни за раздвижване на икономиката след кризата.

Статията "ЕП одобрява бюджета на Съюза до 2020 г." бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване