11/19/13 17:40
(http://offnews.bg)

Фонд “Земеделие” разследва туитъра на Миро Найденов

МЗХ предприема спешни мерки, за да гарантира плащанията по ПРСР

Разпоредили сме пълен вътрешен одит в Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие” и отправихме запитване към Прокуратурата по отношение на медийните проекти за популяризиране на европейската програма за развитие на селските райони (ПРСР). Това съобщи министър Димитър Греков на пресконференция днес.

Той обясни, че е изключително притеснително как предишните ръководства на ДФЗ не са предоставили пълната кореспонденция, която бившия шеф на фонд “Земеделие” Румен Порожанов е водил с Комисията, заради което са се наложили и персонални промени в ръководството на фонда.

Греков е категоричен, че проблемите, за които сезира Европейската комисия, започват още през 2012 г. с публикации в българските медии за нередности в медийните проекти, сключени по време на предишното управление на министерството.

В резултат на медийните публикации ЕК се самосезира и започва дълга кореспонденция с МЗХ и ДФЗ за изясняване на казусите. В продължение на година и половина Министерството и Фондът не дават изчерпателна информация за сключените договори на ЕК, заради което пристига и поредното писмо с искане за пълна и подробна информация по договорите.

Министерство на земеделието и храните предприема спешни мерки, за да гарантира плащанията по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., каза земеделският министър.

Нашата цел е да не изгубим нито лев от средствата по приключващата ПРСР и затова с новото ръководство на ДФЗ сме изработили план за действие, по който да изплатим 278 млн. евро до края на годината, информира Греков.

Той обясни, че сумата непрекъснато намалява, тъй като всеки ден се извършват нови разплащания към земеделските стопани. За по-бързата обработка на документите са командировани и нови 70 човека от регионалните структури на фонда.

Зам.-министърът Явор Гечев уточни, че за първите 9 месеца на годината са разплатени едва 89 млн. лева, а сега, само до края на годината, предстои трудната задача да се разплатят 278 млн. евро.

Въпреки това правим всичко възможно да спасим парите на българските земеделски стопани. След 1 декември ще бъдат разплатени 148 млн. евро наведнъж, по всички мерки от втора ос „Агроекология”, каза Гечев.

Статията "Фонд “Земеделие” разследва туитъра на Миро Найденов" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване