11/22/13 22:43
(http://e-vestnik.bg/)

България – троянско магаре* в Европа

Или как БСП ще развива отношения с Башар Асад

Веселин Желев. Снимка: личен архив

Европейският съюз не изключва свои членки. Засега. Опитите на България да постигне това обаче продължават.

Делегация с участието на депутати, начело със социалиста Страхил Ангелов, планира посещение в Сирия на 7 декември, съобщават медиите в София.

Очаква се делегацията, която включва представители на Хасковската търговско-промишлена палата, да се срещне с икономическия и външния министър на Сирия, пише “Труд”.

За сведение на делегацията съобщавам, че на 15 октомври 2012 г. външните министри на Европейския съюз, с участието и съгласието на България приеха заключения, в които се казва: “Президентът (Башар) Асад … няма място в бъдещето на Сирия”.

Освен това Европейският съюз, пак с участието и одобрението на България, наложи поредица от санкции на Сирия заради геноцида, на който режимът на Асад подложи своя народ.

Убитите в сирийската гражданска война са над 115 000, а бежанците от страната надминават 2 милиона, малка част от които създават големи проблеми на България.

Санкциите спрямо Сирия включват забрана за пътуване до ЕС на голяма част от висшите представители на режима. Водената от г-н Ангелов делегация очевидно им отива на крака поради обективната невъзможност да ги покани в София.

Санкциите срещу Сирия не изключват политическия диалог със страните в нейния конфликт. ЕС, САЩ и Русия от лятото се мъчат да ги съберат на мирна конференция в Женева, но до момента не успяват.

Ако обаче г-н Ангелов и Хасковската търговско промишлена палата успеят, със сигурност могат да очакват номинация за следващата Нобелова награда за мир.

Сирия е страна в международна изолация. Нейните единствени приятели днес са Русия и Иран. Режимът на Путин и аятоласите с ядрените амбиции. Г-н Ангелов май иска да присъедини европейска България към тази компания.

Руснаците не питаят братски славянски чувства към Сирия. Тя за тях е оръжеен пазар и домакин на единствената им военноморска база в Средиземно море.

Аятоласите имат шиитски сантименти към алауитския род на Асад. И амбиции за влияние в региона, което той им осигурява.

Напълно неясно е обаче какво ще търси българската делегация в Дамаск. Икономически връзки със страна, която е наполовина разрушена и блокирана от търговски санкции?

Политически отношения с режим, който е до лактите в кръв, или с част от неговата опозиция, която е свързана с Ал Кайда? И от които ЕС, където (да не забравяме) България все още членува, категорично се е разграничил.

Един читател излезе във “Фейсбук” със следното предположение: “Хасковската ТПП (търговско-промишлена палата -б.а.) е регионална организация…сигурно си мислят да заформят разни неща покрай сирийските граждани намиращи се в Пъстрогор и Харманли…”

Приемам това като ирония. Защото, ако е сериозно… За сведение на Хасковката ТПП, Пъстрогор и Харманли, съобщавам, че в съседните на Сирия държави (Ливан, Йордания, Ирак и Турция), както и в недалечен Египет, сирийските бежанци вече надминават 2,1 милиона. И никой нищо не е успял да “заформи” около тях освен лагери. Ние какво ще предложим на Асад? Да се побратимим, или да поемем шефство над сирийските граждани у нас? Или да му ги върнем в ТИР-ове да си ги изтрепе. Защото нямаме пари да ги храним и народът ги не ще.

Вероятните обяснение на тази мисия са две. Едната е, че тя е поредната проява на политически кретенизъм, който царства у нас от възкачването на сегашното правителство на власт, пък и отпреди това.

Другата е, това да е съзнателна политическа провокация, която отново тества стабилността на ...

Публикувана на 11/22/13 22:43 http://e-vestnik.bg/19272/balgariya-troyansko-magare-v-evropa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване