11/22/13 22:32
(http://e-vestnik.bg/)

Израел и държавите от Залива оформят “странен съюз” срещу Иран

Асошиейтед прес

Когато отново посети Близкия изток този месец, държавният секретар на САЩ Джон Кери понесе очаквана доза укори заради стремежа на Вашингтон за сближаване с Иран: не се доверявайте на Техеран, затегнете още повече санкциите, всичко освен пълни ядрени отстъпки е груба грешка.

Срещата на Кери обаче не беше в Израел. Тя беше в Рияд, където той изслуша саудитските лидери.

Израел и арабските държави от Залива изграждат едно от най-странните партньорства, като все повече намират допирни точки и общ политически език в съвместната си тревога от историческите инициативи на Иран към Вашингтон и изгледите за ядрена сделка в Женева, която би могла да ограничи атомната програма на Техеран, но да остави непокътнати основните елементи като обогатяването на уран.

“Поговорката “врагът на моя враг е мой приятел” важи в случая с Иран”, каза анализаторът по политика и сигурност Теодор Карасик от Дубайския Институт за военни анализи в Близкия изток и Залива. “Тази ситуация открива някои интересни възможности при това развитие на нещата”, заяви той.

Няма особени изгледи за големи дипломатически пробиви между Израел и плеядата от управляващи монарси и шейхове в Залива. Но общата им тревога от влиянието и амбициите на Иран вече създава неофициални контакти и “близки отношения” по отбраната и други стратегически интереси чрез форуми като ООН, каза бившият израелски посланик в световната организация Дан Гилерман.

Увеличаването на безпокойството във връзка с Иран би могло да отвори ново пространство за припокриване на интересите на страните от Залива и Израел.

Подкрепяното от армията египетско правителство, което изгони приятелски настроената към Иран организация “Мюсюлмански братя”, би могло добре да се впише в регионален блок, настроен срещу Иран и настояващ за по-твърд курс от страна на Вашингтон, който е остро критикуван от някои за това, че изоставя свои отдавнашни съюзници за сметка на стремеж да уреди ядрената безизходица с Иран.

Египетското ръководство зависи от парите от Залива, които са като спасително въже за него, и се опитва да възстанови връзките си с Израел, чийто мирен договор с Кайро беше смятан от “Мюсюлманските братя” за историческа неприятност.

Саудитска Арабия и други държави от Залива са важен източник на пари и оръжия за сирийските бунтовници във война чрез подставени групировки с Иран, който е главният близкоизточен поддръжник на правителството на Башар Асад. Другата вярна на Иран сила - ливанската групировка Хизбула - също е замесена в Сирия. Във вторник свързана с Ал Каида група заяви, че е извършила двоен самоубийствен атентат пред иранското посолство в Бейрут, при който бяха убити 23 души, включително ирански дипломат. Нападението до голяма степен беше сметнато за отплата за ролята на Хизбула и Ливан в Сирия.

Сега Израел може би е в състояние да разчита повече на саудитска помощ и разузнавателни данни в стремежа за подкопаване на Хизбула, която обстрелва Израел с ракети и водеше война срещу него през 2006 г. Саудитска Арабия също така оказа важна подкрепа с арабската инициатива за мир с Израел през 2002 г. и би могла да поеме още по-голяма роля в бъдещи израелско-палестински преговори.

“Ядрена сделка вероятно ще засили задкулисното политическо сътрудничество между държавите от Залива и Израел, особено когато става дума за лобиране във Вашингтон и Брюксел”, каза базираният в Израел политически анализатор от ирански произход Меир Джаведанфар.

Вече има някои любопитни насрещни течения, задвижвани от врагове, които смятат, че Израел и Саудитска Арабия са на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване