11/22/13 22:39
(http://e-vestnik.bg/)

Как Мосад изнесе тайната реч на Хрушчов срещу Сталин

Кенеди с Никита Хрушчов. Снимка: архив на Белия дом

Книгата „Мосад. Най-великите мисии на израелските тайни служби“ на Михаел Бар-Зоар и Нисим Мишал проследява най-знаковите и най-опасните операции в над шейсетгодишната история на израелското разузнаване. Според преобладаващото мнение Мосад е най-добрата разузнавателна служба в света в наши дни. Освен това е най-загадъчната и покрита с тайнственост. За първи път българският читател ще научи истината за Мосад и ще стане свидетел на шокиращи разкрития.

Книгата разкрива подробности за появата на речта на Хрушчов в САЩ, дело на двойния агент Виктор Грайевски, който е единственият в света награден и от двете държави, в които е служил – СССР и Израел. Сред най-важните мисии на израелската тайна служба са още: залавянето на Адолф Айхман, противоборството срещу „Черен септември“, операцията „Диамант“, убийството на Имад Мугниех, един от основателите на „Хизбула“ и враг на Израел; супероръдието на Саддам; Арабската пролет, проектът „Дир ал Зур“ и много други.

В резултат на задълбочени проучвания и специални интервюта с израелски лидери и агенти на Мосад, авторите Михаел Бар-Зоар и Нисим Мишал пресъздават тези мисии с приковаващи вниманието подробности. Написана по действителни случаи, книгата ще заинтригува милиони читатели, разкривайки им тайните на Мосад. Публикувана в над двайсет страни, тя бързо се превръща в международен бестселър. Следва откъс от книгата в превод на Саша Георгиева.

А, това ли? Речта на Хрушчов…

Михаел Бар-Зоар, Нисим Мишал

Всичко започва с една любов. През пролетта на 1956 г. Лусия Барановски е влюбена до уши в красив журналист на име Виктор Грайевски. Бракът є със заместник министър-председателя на комунистическа Полша е пред разпадане и двамата почти не се виждат вече. Лусия работи като секретарка на генералния секретар на Полската комунистическа партия Едвард Охаб. Членовете на неговия екип са свикнали с честите посещения на чаровния Виктор при неговата красива приятелка. Всички знаят за чувствата на Лусия към този енергичен млад мъж. Виктор е старши редактор в Полската информационна агенция (ПИА) и отговаря за новините от Съветския съюз и Източна Европа. Той всъщност е евреин, а истинското му име е Виктор Шпилман.

Но преди години, когато влиза в комунистическата партия, негови приятели му намекват, че с тази фамилия няма да стигне далеч. Затова той я сменя и става Грайевски, което звучи като обикновено полско име. Когато през Втората световна война германската армия нахлува в Полша, той е още дете. Семейството му бяга в Русия и на косъм се спасява от Холокоста. След войната се връщат в Полша. През 1949 г. родителите на Виктор и по-малката му сестра емигрират в Израел, но той е непоколебим и пламенен комунист и остава в Полша. Възхищава се от Сталин и мечтае да помага за създаването на работнически рай на земята. Никой от приятелите и колегите му обаче, нито дори неговата възлюбена, не знаят, че в сърцето му на комунист е започнало да се прокрадва разочарование. През 1955 г. Виктор отива на гости на семейството си в Израел и вижда друг свят – свободен, прогресивен, демократичен еврейски народ, една мечта, напълно различна от онова, което му е представяла комунистическата пропаганда. След завръщането си от Израел трийсетгодишният Виктор започва да обмисля дали да не емигрира като семейството си. Една сутрин в началото на април 1956 г. Виктор, както обикновено, отива да види любимата си в кабинета на партийния секретар. В ъгъла на бюрото й забелязва брошура с червена подвързия, номер и гриф “СТРОГО СЕКРЕТНО”.
– Какво е това? – пита я той.
– А, това ли? Речта на Хрушчов – нехайно ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване