11/22/13 22:29
(http://e-vestnik.bg/)

Парижкият стрелец - енигматична фигура, замесена в серия от убийства

Абдулхаким Декар (в средата), Флоранс Рей и Одри Мопен преди 19 години. Снимка: от тв екрана

Залавянето на стрелеца от Париж, който извърши три нападения от петък до понеделник и рани тежко асистент фотограф на в. “Либерасион”, е водеща тема за френските издания. Вестниците “Монд”, “Фигаро” и “Либерасион” припомнят, че самоличността на нападателя е била потвърдена от френския министър на вътрешните работи Манюел Валс, че става дума за 52-годишния Абделхаким Дехар, стар познайник на полицията.

Нападателят, всял паника в Париж, беше арестуван след 72 часа на интензивно преследване и издирвателна операция с невиждани мащаби, пише в. “Фигаро”. Мотивите на Дехар още не са известни, ясно е само, че очевидно се е опитал да се самоубие, поглъщайки голяма доза медикаменти.

За голяма изненада на французите мистериозният нападател е третият човек от случая Рей-Мопен, потресъл Франция през 1994 г. Тогава двамата млади французи Флоранс Рей и Одри Мопен, родени и израснали в добри семейства и описвани като анархисти от левицата, решават да организират серия от въоръжени грабежи.

За целта те се нуждаят от оръжия и именно тук изиграва роля Дехар. Той купува пушка и подхвърля на Одри Мопен идеята заедно с Флоранс Рей да оберат паркинг в парижкото предградие Пантен, където откарват неправилно паркирани коли. Тримата е трябвало да нахлуят в паркинга и да атакуват будката на охранителите, за да им вземат оръжията. След това с тези оръжия Рей и Мопен е трябвало да извършват планираните от тях грабежи.

Всичко върви по план в нощта на 4 октомври 1994 г., докато Рей и Мопен не решават да спрат такси и да заплашат шофьора. Той се паникьосва и предизвиква катастрофа на Площада на нацията в Париж. Колата, в която се удря, е полицейска и започва престрелка. Резултатът е трима убити - двама полицаи и водачът на таксито. Рей и Мопен успяват да избягат и да спрат друга кола.

Заставят шофьора да ги отведе до Венсанската гора, но там отново се натъкват на полицейски патрул, следва престрелка и е убит трети полицай. Мопен е ранен тежко и умира от раните си. Рей се предава, осъдена е на 20 години затвор и е освободена предсрочно за добро поведение през юни 2009 г., припомня в. “Монд”.

Дехар, авторът на плана, се отървава само с четири години затвор като съучастник. Оневинен е за нападението срещу пазачите на паркинга. После е освободен и вероятно известно време е живял в Алжир, посочва изданието.

Дотук свършват фактите, но никой още не може да направи точен портрет на Дехар. Според негови адвокати той е затворен и странен човек, който твърдял, че е агент на френските тайни служби или на алжирските тайни служби. Юристите си спомнят, че Дехар казвал, че е бил направляван от чичо си, който бил на ръководен пост в алжирските тайни служби, посочва в. “Монд”. Мисията му била да проникне в средите на ултралевите френски анархисти, които имали връзки с ислямисти в Алжир.

В хода на процеса по случая Рей-Мопен Дехар е бил прегледан от психолози, които казват, че е имал митомански наклонности и затова се представял за таен агент, натоварен с поверителна мисия, допълва “Монд”.

По времето на разследването на аферата Рей-Мопен експерти твърдят обаче, че Дехар е бил наставникът на двамата младежи, посочва “Фигаро”. Свидетели по процеса го описват като човек, който се е възползвал от младостта на Рей и Мопен и ги е манипулирал.

В. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване