11/22/13 22:26
(http://e-vestnik.bg/)

Убийство по време на сватба - за разделението между кюрдите

Ройтерс

Кюрдска жена край пътя. Снимка: мустафаозер

Когато въоръжени лица нахлуха на сватбено тържество в югоизточна Турция и застреляха един от гостите, те събудиха опасения за нов изблик на кръвопролития в регион, който е все по-дестабилизиран от гражданската война в Сирия.

Убийството в град Батман разкри разногласия между кюрдите, които повтарят разделителните линии на конфликта в Сирия, усложнявайки усилията на Анкара да сложи край на тридесетгодишния кюрдски бунт на своя територия.

Мирният процес на Турция с въоръжената Кюрдска работническа партия (ПКК), който има за цел да сложи край на конфликта, отнел живота на над 40 000 души, вече е крехък. А появата на кюрдска сунитска ислямистка партия - Хюда-Пар (Huda-Par), отвори стари рани в югоизтока - по-беден от останалата част на Турция и уплашен от по-широк кюрдско-турски конфликт.

Партията е създадена през декември и сега участва в кампанията за местните избори през март. Тя привлича подкрепата на симпатизантите на турската въоръжена групировка Хизбула, която се сражаваше с ПКК през 1990-те.

“Този конфликт е източник на враждебност между двете страни и за хората не е лесно да го забравят”, каза Айля Акат, депутат от Батман на прокюрдската Партия за мир и демокрация (ПМД), която набира подкрепа от същите маси, от които и ПКК.

Историческата вражда получи нов развой с войната, която раздели Сирия, където радикалните сунитски ислямисти сега водят ожесточени сражения с местните кюрдски сили на север, близо до границата с Турция.

ПКК заяви в края на миналия месец, че членове на сунитската ислямистка Хизбула са нападнали опечалени с пръчки и ножове в Джизре - град, близо до границите със Сирия и Ирак, след погребение на кюрдски младеж, убит при бомбено нападение в Сирия. Хюда-Пар отрича нейни членове да са участвали в подобно нападение и твърди обратното - че група от около 50-60 души с покрити лица, се насочили към квартал, в който живеят членове на ислямистката партия, и ги нападнали, скандирайки: “Долу исляма”, “Долу шериата”.

Инцидентът последвал серия нападения срещу ислямисти, извършени от младежкото крило на ПКК, за които те казват, че са отмъщение за атаките срещу кюрди в Сирия.

Враждебността достигна критична точка на 2 ноември, когато групи на Хюда-Пар и Партията за мир и демокрация (ПМД) направиха скандал на улица в Батман. Час и половина по-късно въоръжени лица откриха огън на сватбено тържество на известни привърженици на ПМД, като убиха един от гостите - Йозджан Темел - и раниха други двама преди да избягат с кола.

Стрелбата събуди болезнени спомени за стотиците убийства за отмъщение в региона на идеологически противопоставените Хизбула и ПКК, които също така се бореха срещу турската държава и са определени като терористични организации от Анкара.

Хиляди хора се стекоха на погребението на Темел със знамена на ПКК и снимки на нейния осъден лидер Абдуллах Йоджалан, който от края на миналата година води разговори с Анкара за прекратяване на конфликта с ПКК. Мнозина в тълпата скандираха “Хюда-Пар убиец” и “Долу Хизбула”.

Основателят на Хизбула Хюсейн Велиоглу, който е роден в Батман, бе застрелян от турската полиция при обсада на вила в Истанбул през 2000 г., а следващи акции до голяма степен разбиха групировката, която не е свързана с подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула.

Хюда-Пар, чиято абревиатура е синоним на арабската дума Хизбула, и двете интерпретирани като “Партия на Аллах”, отрича всякакви преки връзки с членовете на Хизбула, но признава, че ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване