11/22/13 22:37
(http://e-vestnik.bg/)

Украйна и ЕС: Янукович се огъна пред заплахите на Русия

Украинският президент Виктор Янукович се е огънал пред заплахите на Русия за прекратяване на вноса от Украйна, ако Киев подпише споразумението за асоцииране с ЕС, заяви съветничка на литовския президент Далия Грибаускайте, цитирана от АФП.

“Украйна не устоя на икономическия натиск и на изнудването”, заяви пред агенцията Йовита Нелюпсиене, първи съветник на Грибаускайте за външната политика, като уточни, че самият Янукович е посочил тази причина в телефонен разговор с литовския президент през седмицата. “Имаше заплахи за ограничаване на вноса на украински стоки в Русия и най-вече на стоки от източната част на Украйна, където огромната индустрия осигурява работа на стотици хиляди работници”, коментира Нелюпсиене.

Литва е ротационен председател на ЕС до края на годината и организира срещата на върха на ЕС и страните от Източното партньорство на 28 и 29 ноември във Вилнюс, където трябваше да бъде подписано споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна.

Полша, под чието ръководство като ротационен председател на ЕС през втората половина на 2011 г. беше подготвено европейско-украинското споразумение, също изрази разочарованието си от развитието на ситуацията, предаде ИТАР-ТАСС. “Полша, както и целият ЕС са разочаровани, че Украйна не се оказа готова да положи усилия за модернизация”, каза външният министър Радослав Шикорски. В специално изявление той предупреди, че вчерашното решение на Киев може да доведе до “замразяване за неопределено време и на непоправими загуби в процеса на модернизация, реформи и демократизация, които са толкова необходими на Украйна”.

Путин: ЕС заплашва и шантажира Украйна

Руският президент Владимир Путин заяви, че ЕС заплашва и шантажира Украйна и отхвърли обвиненията за руски натиск върху страната след отказа ѝ от споразумението за асоцииране със съюза.

“Колкото до натиска, когато научихме, че Украйна замразява - не спира, а замразява - преговорите с ЕС и иска да прецени добре положението, чухме заплахи от нашите европейски партньори срещу Украйна, стигащи чак до подкрепа за масови протести”, заяви Путин на съвместна пресконференция с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган след заседанието на Съвета за сътрудничеството на високо равнище между Русия и Турция.

“Ето това е натиск, ето това е шантаж. В идните дни ще видим дали Украйна и украинското правителство ще отстъпят пред този шантаж”, допълни руският държавен глава.

“Украинският президент предложи тристранни преговори (Украйна-Русия-ЕС). Готови сме да участваме в такива преговори и това в известна степен ще бъде сериозен тест за намеренията на нашите европейски партньори”, каза още Путин.

Във връзка с предупрежденията на Москва към Киев в последните седмици за последици за търговията от подписване на споразумението за асоцииране с ЕС, руският президент подчерта, че това не е политически, а икономически въпрос.

“Украйна внезапно се отказа от плановете си да подпише историческо споразумение с Европейския съюз, което трябваше да изведе страната извън орбитата на Кремъл. Това решение е победа за Владимир Путин във все по-яростната борба между Русия и Запада за бъдещето на Украйна и изглежда ще провали специалната среща на високо равнище на ЕС идната седмица (във Вилнюс), чийто фокус щеше да е върху бившата съветска република”, пише “Гардиън”.

“Този неочакван обратен завой е тежък удар за съюза, който се надяваше да разшири влиянието си на Изток и да сключи идната седмица споразумения за по-близки търговски и политически връзки с Украйна, Молдова, Грузия и Армения “, отбелязва “Индипендънт”.

“Със заплахи, търговски блокади и митнически препятствия Москва нагледно показа, че е в състояние да тласне Украйна към фалит, в случай че подпише споразумение с ЕС. Дали сега сега Путин ще седне на масата за преговори?”, пита се германският “Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

“Очевидно след последната среща между президентите на Русия и Украйна ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване