11/23/13 11:20
(http://e-vestnik.bg/)

Надига се вълна от хора, които искат да излезем от ЕС - страсти от Фейсбук

Обитатели на лагера на опашка за храна. Снимка: Иван Атанасов, Сакар нюз

Статията „Проблемът с бежанците може да изхвърли България от ЕС. Обществото е сляпо” предизвика неочаквано много антиевропейски коментари във Фейсбук. По-долу са дадени без съкращения около 40 коментара под линка на статията. Това не е анонимен форум, а пространство, където всеки коментира с името си, снимката си. Затова призивите България да излезе от ЕС са тревожни. Нещо става в България, на което нито медии, нито политици реагират адекватно.

Тия дни Украйна отказа преговори с ЕС за присъединяване. На мнозина у нас това изглежда като трагичен акт. Тук обаче се надига все по-открито вълна от мнения, че и България трябва да излезе от ЕС. Въпрос на време е това да го постави открито и политическа партия и да започне да натрупва влияние. Напрежението покрай бежанците виси във въздуха и няма нужния отговор.

Мнозина анализатори поучително заклеймяват такива мнения от позицията на ЕС. Те още не усещат, че част от обществото не възприема ЕС като някаква висша ценност и не иска да им натриват носа с това какво казали или какво изисквали от ЕС за България.
Политици и коментатори трябва убеждават хората в ползата от членството на България, а те се държат като ученици, които ЕС смъмря и те свеждат до населението европейските изисквания. И правят циркове в Европа - тия дни депутат от ГЕРБ призова от трибуната на Европарламента ЕС да съдейства да свали правителството в България.

Да, мнозина са против ксенофобията, расизма, езикът на омразата. Но нека се огледаме – в политическите страсти в България има крайна непоносимост, език на омразата демонстрират и „умните и красивите”, и хора с претенции да изповядват европейските ценности. При такива нрави как да очакваме, че ще станем равностойни на Западна Европа?

Ето коментари от страницата на e-vestnik във Фейсбук, които са повод за размисъл:

Georgi G. Защо изобщо ни е да сме в ЕС, може ли някой,ясно и точно да ми посочи три ползи от членството?

Vladimir R. Няма такива.

Vili D. Малко лицемерно е от ЕС да ни сочат с пръст, а те да не искат бежанци. Или поне ги искат избирателно. Иначе е ясно,че няма как тази администрация да се справи . Нито могат, нито знаят как. Само медиите подхранват истерията и страховете на хората. Ние не може да се понасяме един с друг - как ще понасяме някой който не можем да разберем?

Еленка Б. В ЕС съществува двоен стандарт… сравнете отношението в него към България и Гърция!

Васил М. A защо трябва да сме в Евросъюза?

Linda G. Украйна отказа да влиза… мда, умници, а ние си го търсим сами, да ни правят на маймуни.

От страницата на e-vestnik във Фейсбук

Todor G. Ако ще ни пълнят с араби, да излизаме от ЕС! В крайна сметка националните интереси са по-важни от гео-стратегическите. Защото ще изчезнем като народ. Само за да угодим ЕС, да им служим като буфер.

Николай Д. То пък голямата придобивка, че сме в ЕС - нито по-богати, нито пък по-културни станахме…

Trifon T. Не трябва да се приема ДИКТАТ от Европейския съюз, като толкова са загрижени за бежанците да им правят лагери в Германия, във Франция и другите държави с развити икономики, а не да натискат беда България да става ГЕТО на Европейския съюз!

Georgi G. Не е ли ясно, че винаги се притиска слабия и бедния.

Krasimir K. В Германия, Франция, Италия, Англия приемат в пъти повече бежанци отколкото ние. Стига сте мрънкали, това са хора от плът и кръв, също като вас. Осъзнайте, че нямаме проблем ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване