11/25/13 10:09
(http://offnews.bg)

КЗК глоби „Енерго про“ с 1 милион за ощетяване на ветропарк

Петко Николов, председател на КЗК.  Снимка: БГНЕС

Глоба от 1 034 755 лева наложи Комисията за защита на конкуренцията на електроразпределителното предприятие „Енерго про мрежи“. Според антимонополната комисия дружеството, собственик на електроразпределителната мрежа в Североизточна България, е злоупотребило с господстващото си положение, нанасяйки щети на фирмата за производство на възобновяема енергия „Хаос инвест“.

Фирмата, сега собственост на дружество, регистрирано в Австрия, притежава вятърен парк в Каварна. Тя е подала жалба в КЗК миналата година, че въпреки подписания предварителен договор за присъединяване към мрежата, „Енерго про“ не й е давала пълен достъп до разпределителната система, което е било неравностойно третиране на „Хаос Инвест“ спрямо другите производители на електроенергия.

„КЗК установи, че в определените от нормативната уредба случаи, като например необходимост от обезпечаване на сигурността на електроенергийната система, ЕСО (Електроенергийният системен оператор) разпорежда ограничения на производството, които задължително се изпълняват от „Енерго-Про Мрежи“ АД в качеството му на елетроразпределително предприятие. Комисията установи, че разпределението на ограниченията, налагани от ЕСО по отношение на постъпващата от разпределителната мрежа енергия, не се осъществява пропорционално от „Енерго-Про Мрежи“ АД въз основа на прозрачен и недискриминационен критерий и в този смисъл не гарантира изискването за равнопоставеност между различните производители на електрическа енергия.

Решението на комисията може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14- дневен срок.

Статията "КЗК глоби „Енерго про“ с 1 милион за ощетяване на ветропарк" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване